Арсеній Яценюк: Якщо зараз не зупинимо ревізію гуманітарної політики і не захистимо мову - можемо скоро не впізнати культурне обличчя країни
четвер, 30 квітня 2020, 11:59

«Коли пандемія відступить, ми можемо не впізнати культурне обличчя країни, в якій опинимося. Це враження дорівнюватиме шоку, якщо зараз не зупинимо ревізію гуманітарної політики з елементами реваншизму», - наголосив прем‘єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у своєму дописі на Facebook 30 квітня.

Він нагадав, що лише кілька днів тому пройшов рік з часу ухвалення закону про українську мову: «Не без гордості скажу, що закон у попередньому парламенті було ініційовано, розроблено і проведено представниками нашої політичної команди - «Народного фронту».

Проте, підкреслив він, влада змінилася, і за рік, саме сьогодні, 30 квітня, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної політики розглядає закон депутата від «Слуги народу» Бужанського про обмеження використання української мови в освіті: «Існує висока вірогідність ухвалення цих обмежень парламентом».

Крім того, підкреслив Арсеній Яценюк, за рік не сформовано офіс мовного омбудсмена: «Майже день у день річниці ухвалення закону Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова йде з посади, повідомивши, що півроку з моменту призначення не отримувала зарплати». 

«Саме призначення на посаду недосвідченої кандидатки виглядає як таке, що мало на меті затягнути та саботувати процес утвердження державної мови. Відставка лише повернула ситуацію до нульової позначки, зафіксувавши втрачений для імплементації вимог закону час», - підкреслив лідер НФ.

Арсеній Яценюк також наголосив, що «викликає запитання спроможність Нацради з питань телебачення та радіомовлення реагувати на дотримання мовних квот».

У той же час, в Кабміні не призначено міністра освіти, а уряд працює без міністра культури.

«Все це є свідченням вакханалії, яка повністю провалює гуманітарну політику у країні. Яка веде, і це вже факт, до скорочення обсягів використання української мови на телебаченні, що видно неозброєним оком», - написав він.

«Будь-які посилання на законодавчі неузгодженості у парламенті, де існує монобільшість, - блеф і параліч», - наголосив Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua