Арсеній Яценюк: За 9 місяців поточного року найбільші держкомпанії отримали 2 мільярди гривень прибутків (відео)
понеділок, 14 грудня 2015, 19:54

Міністерство економіки України провело аналіз прибутковості та збитковості ста найбільших державних підприємств за 9 місяців поточного року: «Якщо в 2014 році чистий фінансовий результат без «Нафтогазу» і «Укрзалізниці» був мінус 12 мільярдів гривень, то за 9 місяців поточного року чистий фінансовий результат - плюс 2 мільярди гривень», - повідомив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Національної ради реформ у понеділок, 14 грудня.

Він підкреслив, що одна з компаній, «які вийшли з найбільшої діри», - це НАК «Нафтогаз України»: «В минулому році негативний фінансовий результат цієї компанії становив 88,4 мільярда гривень. За 9 місяців поточного року позитивний результат становить 233,6 мільйона гривень. Вперше за історію існування цієї компанії вона стала беззбитковою».

Щодо результатів діяльності Національної атомної енергогенеруючою компанії «Енергоатом», Арсеній Яценюк нагадав, що в минулому році її фінансові збитки становили 6,4 мільярда гривень, в той час як за 9 місяців поточного року прибутки «Енергоатому» становлять 1,3 мільярда гривень.

Арсеній Яценюк також повідомив, що майже вчетверо скоротилися збитки «Укрзалізниці»: «Якщо в минулому році було 15 мільярдів збитків, то за 9 місяців цього року йде скорочення в майже в чотири рази -  збитки склали 5 мільярдів». За інформацією Міністра інфраструктури України, на кінець року «Укрзалізниця» «повинна вийти на нульовий баланс».

Суттєво збільшилися прибутки і  Адміністрації морських торгівельних портів: «Якщо прибутки минулому році були 1,5 мільярда гривень, то в поточному році вже 3,5 мільярда гривень. Фактично в 2,5 рази збільшення прибутковості компанії».

Глава Уряду повідомив, що Одеський припортовий завод вперше за чотири роки отримав прибуток: «2013 рік – 1 мільярд 143 мільйона збитків. 2014 рік – 270 мільйонів збитків. За 9 місяців поточного року – 205 мільйонів гривень (прибутку)».

Прибутки «Турбоатома» за 9 місяців поточного року становили 1,2 мільярда гривень на противагу 637 млн грн в минулому році; торгівельного порту «Южний» - 795 млн грн  на противагу 380 млн грн  за минулий рік; міжнародний аеропорту «Бориспіль» минулого року отримав збитки на 126 мільйонів гривень, в той час як за 9 місяців цього року отримав прибуток розміром  467 мільйонів гривень.

Арсеній Яценюк підкреслив, що найбільша проблема пов’язана з фінансовим сектором: «Прибутковість показала «Укрінтеренерго» і серйозну збитковість показала компанія «Укренерго». Також збитковими компаніями є вугільні компанії».

«Наша позиція полягає в наступному. Ухвалення законодавства про приватизацію, продовження системи щодо обрання незалежних директорів і зміна відповідного законодавства, розповсюдження проекту по НАК «Нафтогаз України» щодо незалежних директорів на інші державні компанії», - сказав він.

Глава Уряду також наголосив на необхідності створення державних холдингів і виведення з-під сфери управління Міністрів об'єкти державної власності, обов’язкового аудиту міжнародних фірм всієї звітності найбільших українських компаній.

Крім того, Арсеній Яценюк підкреслив, що необхідно прийняти рішення про ліквідацію 1600 суб'єктів підприємницької діяльності державної форми власності, які є нефункціонуючими.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua