Арсеній Яценюк: За десять років ми можемо взагалі відмовитися від придбання російського природного газу (відео)
четвер, 19 листопада 2015, 22:08

Україна вже скоротила споживання газу на 20%: «Є ціль, яку ми досягнемо - за десять років Україна буде повністю енергонезалежною державою», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в інтерв’ю програмі «Прайм-Тайм з Мирославою Гонгадзе» на UA:Першому, що вийшло в ефір у четвер, 19 листопада.

Для цього Уряд, зокрема, подав до парламенту новий закон про ренти, наголосив він: «Не той популістський закон, який мої політичні опоненти пропонують прийняти. А закон, який передбачає: той, хто видобуває, свердлить нові джерела, збільшує обсяги видобутку природного газу, - той отримує низьку ренту і додаткові стимули для інвестицій в газовий сектор».

Окрім стимулювання внутрішнього виробництва для досягнення енергоефективності, за словами Глави Уряду,  важливе зменшення споживання енергоресурсів. Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна вже скоротила споживання газу на 20%.

Арсеній Яценюк також нагадав про урядову програму з енергоефективності: «Уже на мільярд гривень видано кредитів по енергоефективності».

Водночас Глава Уряду підкреслив, що Уряд створив широку систему надання субсидій: «Якщо газ в Європі коштує 250 доларів, то ми його не можемо продавати по 10 доларів. А якщо ми його продаємо по 10 доларів, як ми його продавали 20 років, то хтось має віддавати різницю в 240 доларів. Її віддавав Державний бюджет України саме з кишень платників податків».

«Тому Уряд прийняв рішення, і вже сьогодні 4,2 мільйона українських сімей безпосередньо отримують субсидію. Якщо ти платиш більше 10% доходів за житлово-комунальні послуги, тобі держава це компенсує».

Ще один важливий елемент для досягнення енегронезалежності – це економія: «Завдяки реформі в енергетичному секторі люди почали економити».

Арсеній Яценюк також нагадав, що Уряд розпочав реверсні постачання природного газу в Україну: «Раніше ми були залежні від російського газу практично на 100% по імпорту. Сьогодні частка Росії впала до 30%».

«Словаччина, Польща, Угорщина – це три основних джерела, де ми отримуємо газ від країн-членів Європейського Союзу. І отримуючи цей газ, ми так само маємо як переваги по ціні, так і переваги по тому, що ми не повністю залежимо від російського газового монополіста», - підкреслив він.

Глава Уряду нагадав, що українська сторона подала проти російського газового монополіста «Газпром» позови до Стокгольмського арбітражного суду: «Ми судимо Росію на 16 мільярдів доларів. Ми вважаємо, що Росія поставила несправедливу ціну (за газ. – Ред.) для України. І ми вважаємо, що Росія недоплачує Україні по транзиту природного газу через територію України».

«Ми підняли питання в Європейському Союзі, щоб не дати можливості Росії побудувати південний потік-2, який позбавляє Україну всіх транзитних можливостей і 2 мільярдів доларів доходів на рік», - додав він. 

«Ці елементи - це гарантія того, що за десять років ми взагалі відмовимося від придбання російського природного газу», - наголосив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua