Арсеній Яценюк: За найгіршого сценарію країна буде оговтуватися від кризи 2-3 роки (відео)
четвер, 19 березня 2020, 23:55

Реалістичний сценарій – це якщо світ і Україна почнуть виходити із кризи у вересні-жовтні: «Це був би позитивний реалістичний сценарій», - підкреслив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у ток-шоу «ПолітКлуб Віталія Портникова» на телеканалі Еспресо.TV 19 березня.

Арсеній Яценюк наголосив, що в України є можливість «не подолати всі проблеми, але принаймні зменшити наслідки кризи»: «Є 25 мільярдів доларів резервів, є бюджет, є економіка. Звичайно, вона буде уражена. Але після кризи наступить час росту. Зараз найбільш важливе – пережити цей етап кризи».

Він наголосив, що є декілька сценаріїв розвитку кризи: «Найкращий сценарій - це коли криза закінчиться через 2 місяці. Чи вірю я в нього? Ні. В двомісячний термін я не вірю».

«Реалістичний сценарій – це якщо світ і Україна почнуть виповзати з цієї кризи у вересні-жовтні. Це був би позитивний реалістичний сценарій. Звичайно, будуть втрати, заборгованості, частина людей втратить роботу. Але тоді період реабілітації буде набагато коротший», - підкреслив він.

Найгірший сценарій, за його словами, - «якщо ми перевалимо до 2021 року»: «Якщо світова економіка не оговтається, якщо українська влада не зробить дієвих перших чітких кроків, щоб не дати розповсюдитися цій як медичній, так і економічній заразі по всій країні, і ще спровокує політичну кризу».

«2021 рік – це найскладніший, найгірший сценарій. І тоді нам не треба буде виповзати з цього протягом 2-3 років», - сказав Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що Україна вже переживала попередні кризи - 1998 року, 2008 року, російську військову агресія 2014-го, «яка була інша, але не менш складна»: «Але ми ж вижили, ми ж вистояли. І в цей раз ми зобов’язані вистояти».

Зараз основне, наголосив Арсеній Яценюк, - «це діяти, приймати рішення, не боятися, брати на себе відповідальність»: «І в першу чергу це завдання президента і нового уряду, який сьогодні попав у вкрай складну ситуацію. Тут вже зараз не питання персонально Зеленського, чи питання персонально прем'єр-міністра. Це питання долі країни. Потім з політичними всіма негараздами і політичними баталіями розберемося».

«Влада повинна продемонструвати впевненість і рішучість своїх дій. Опозиція також повинна виконувати свою функцію. З одного боку, вона повинна критикувати. З іншого - поводитися так, як повелася Ненсі Пелозі, лідер Демократичної партії в нижній палаті Сполучених Штатів, коли республіканці і демократи декілька днів тому прийняли закон про допомогу громадянам Сполучених Штатів під час коронавірусу і виділили близько 1 трильйона доларів».

У цей період важливе «певне політичне перемир'я - політична відповідальність за долю країни»: «Інакше станеться так, що ті, хто сьогодні думають, що завтра виграють вибори, зрозуміють - вибори не буде де вигравати. Мова іде про виживання країни».

«Зараз політична і економічна дестабілізація в країні в першу чергу буде вигідна партії Путіна в Україні - ОПЗЖ. Вони будуть бенефіціари», - наголосив Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua