Арсеній Яценюк: Захід має відмовитися від ілюзій щодо перезавантаження відносин з Росією. Слід перезавантажити мирне врегулювання в регіоні
четвер, 16 грудня 2021, 11:05

Прем'єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк привітав спільну декларацію України, Грузії і Молдови на Саміті Східного Партнерства: «Поява такого тріо на європейській арені – це правильний крок».

Арсеній Яценюк у дописі на Facebook нагадав, що в 2020 році, реагуючи на громадянське піднесення в Білорусі й початок нового загострення становища в нашій частині Європи, він закликав західні столиці розробити новий план для Східної Європи. Саме так називалася його стаття у газеті «Financial Times».

https://www.ft.com/content/f778e68a-3327-4ccf-b5c0-f69feeb3f42e

Головна суть, зазначив він, – «Грузії, Молдові та Україні, а в майбутньому – вільній Білорусі треба дати ясний сигнал про досяжність мети вступу до ЄС і НАТО та, за умови виконання чітких планів дій, – її реалістичність».

Така позиція отримала вчора важливий і своєрідний розвиток, підкреслив Арсеній Яценюк: «У Брюсселі керівники України, Грузії і Молдови разом звернулися до ЄС визнати європейську перспективу наших країн, а іншими словами – перспективу повноцінного членства в інституціях Об’єднаної Європи».

Він додав, що «загалом, замість образ, конфліктів і протистояння, нинішній владі в Україні варто втілювати в життя всі конструктивні ідеї на захист національної безпеки і європейського майбутнього, які пропонують представники опозиції і громадянського суспільства».

Арсеній Яценюк висловив сподівання, що в майбутньому й інші елементи, запропоновані на сторінках FT, теж знайдуть своє втілення.

Захід, наголосив він, має відмовитися від ілюзій про можливість перезавантаження відносин з Росією: «Замість спроб перезавантажити відносини з Росією слід посилити тиск і перезавантажити процес мирного врегулювання всіх збройних конфліктів, розгорнутих Москвою в нашому регіоні».

«Треба відмовитися від ілюзії, начебто можна досягти миру на Донбасі, доки Крим залишається під російською окупацією. Ці питання не можуть залишатися розмежованими», - підкреслив він. 

Нових підходів потребують і процеси мирного врегулювання в Грузії та Молдові: «Треба ініціювати проведення зустрічі високого рівня для формування нового підходу до вирішення «заморожених конфліктів» у нашому регіоні».

Також, вважає він, наш регіон потребує інвестицій та фінансової підтримки від західних партнерів, своєрідного «інвестиційного втручання».

«Держави нашого регіону мають бути запрошені до членства в таких групах країн ЄС, як Ініціатива «Трьох морів», та інших інфраструктурних ініціативах», - наголосив він. 

Окрім того, потрібно створити регіональний фонд для протидії антизахідній пропаганді та для захисту свободи слова.

«Це – суть нового плану для Східної Європи. І ми його обов’язково реалізуємо», - додав Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua