Арсеній Яценюк: Завтра розпочинається прийом заявок на участь в конкурсі з призначення керівників низки держкомпаній (відео)
четвер, 18 лютого 2016, 15:13

19 лютого оприлюднюються умови щодо участі в конкурсі на призначення нових керівників державих компаній «Електротяжмаш», «Укренерго», «Центренерго», «Укрспирт» та «Укрпошта». Другий етап - «Укртрансаміак» і «Об'єднана гірничо-хімічна компанія». Про це на засіданні Уряду в четвер, 18 лютого, заявив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд оголосив про базові принципи публічної політичної діяльності: «Це повна нетерпимість до корупції і неприпустимість втручання одних гілок влади в діяльність інших. Вони мають діяти виключно відповідно до Конституції і прозорої і демократичної взаємодії між Урядом, Парламентом і Президентом. Так, як це написано в українській Конституції та законах. Прозора, чесна і відповідальна політика».

«Третій принцип – це реальна реалізація всіх реформ, які необхідні для країни. В Державній фіскальній службі, на українській митниці і в державних компаніях», - наголосив він.

Уряд прийняв рішення про створення незалежного номінаційного комітету, який на прозорих і відкритих конкурсах обиратиме керівників 50 найбільших державних компаній, нагадав Глава Уряду. Він висловив вдячність членам Парламенту, які підтримали новий закон про управління об'єктами державної власності: «Фактично сьогодні відбулося історичне рішення в Парламенті щодо нової системи ефективного управління всією державною власністю країни».

Цей розроблений Урядом закон, підкреслив Арсеній Яценюк, «є новою політикою в управлінні державними компаніями»: «Це повна деполітизація діяльності керівників державних компаній, створення незалежних наглядових рад державних компаній, публічне затвердження всіх інвестиційних програм і доступ до всієї публічної звітності щодо фінансового стану таких державних компаній, у тому числі комунальних підприємств».

Арсеній Яценюк повідомив, що внаслідок ухвалення закону щодо управління державними компаніями і сьогоднішнього рішення Кабінету Міністрів України вже завтра оприлюднюються умови щодо участі в конкурсі на призначення нових керівників низки державних компаній: «Електротяжмаш», «Укренерго», «Центренерго», «Укрспирт» та «Укрпошта».

Заявки на участь в конкурсі прийматимуться з 19 лютого протягом 30 днів.

Глава Уряду також доручив Міністерству економіки другим етапом підготувати конкурсні умови на початок процедури призначення керівників ще двох компаній – «Укртрансаміак» і «Об'єднана гірничо-хімічна компанія».

Арсеній Яценюк звернувся до «всіх фахових менеджерів в країні» подати заявки на те, щоби взяти участь в конкурсі на призначення нових керівників цих держкомпаній.

«Це перший пакет, коли будуть призначені не політичні особи або політично заангажовані особи від тих чи інших політичних сил чи партій, а призначені на прозорому і чесному конкурсі незалежним номінаційним комітетом сім керівників одних із найбільших державних підприємств в країні», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що Уряд повністю змінив систему оплати праці для керівників державних компаній: «Тепер вона залежить від фінансових результатів і економічної ефективності керівників таких державних компаній».

«Відповідно до новоприйнятого закону, керівництво державних компаній повністю буде позбавлено політичних впливів і політичних тисків і буде нести відповідальність перед державою за результати своєї діяльності і за економічну ефективність», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що закон  щодо управління держкомпаніями був ухвалений незважаючи на те, що «дві фракції коаліції, які підписували коаліційну угоду, які брали на себе зобов’язання під час прийняття програми діяльності Кабінету Міністрів України реформувати державну власність, - сьогодні не проголосували і не дали жодного голосу за одну з найсистемніших реформ в країні»: «Цей закон прийнятий 251 голосом. Це означає, що якщо ми спільно працюємо, нам вдається проводити реформи».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua