Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту підтримати законопроекти, які розглядаються під час економічного дня в Раді
четвер, 12 листопада 2015, 11:12

Під час економічного дня в Парламенті необхідно ухвалити антимонопольне законодавство, закони, які, зокрема, впроваджують ефективний механізм управління держкомпаніями, прозору приватизацію, сприяють залученню інвестицій, передбачають мораторій на перевірку бізнесу і скорочують дозвільну документацію.

Про це сказав Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у Парламенті в четвер, 12 листопада.

Арсеній Яценюк висловив вдячність Голові Верховної Ради України Володимир Гройсману за рішення щодо проведення тематичних днів у Парламенті: «Ми нарешті прийшли до того, що нам необхідно пакетами розглядати законодавство, яке стосується реформ в кожній конкретній сфері».

Сьогодні у Верховній Раді проводиться так званий економічний день, зазначив він. Цей день присвячений розгляду внесених Урядом і народними депутатами України законопроектів, які спрямовані на реформування декількох сфер, зокрема антимонопольного і конкурентного законодавства.

«До Парламенту внесені закони, які вдосконалюють контроль за економічними концентраціями, закріплюють чіткий алгоритм нарахування штрафів і підвищують прозорість та публічність діяльності Антимонопольного комітету України», - підкреслив Глава Уряду.

Одна з основних проблем української економіки, за словами Арсенія Яценюка – це «монополії, які створювалися два десятки років»: «Монополії не дають розвиватися економічній конкуренції. Тому Уряд просить підтримати пакет законодавства щодо боротьби з монополіями і прозорим та жорстким розслідувань будь-яких монопольних змов на українському ринку».

Другий блок питань стосуються необхідності запровадження прозорого і ефективного механізму управління державними компаніями: «Низка державних компаній залишається корумпованим елементом в системі державної власності. Саме тому Уряд пропонує прийняти відповідні закони, які дають можливість кардинально змінити систему управління об'єктами державної власності і залучати туди незалежних іноземних радників і спостерігачів».

Уряд також звертається до Парламенту ухвалити зміни до законодавства про приватизацію, «які не будуть давати можливості українським олігархам купувати 5% акцій за низкою вартістю, а потім відлякувати іноземних інвесторів, які готові вкладати реальні інвестиції, створювати робочі місця і купувати за високою ціною, але які не готові боротися з українськими олігархами, які не дають можливості іноземному інвестору прозоро і чесно придбати відповідні об'єкти».

«Якщо ці зміни будуть прийняті, то перший і основний об'єкт, який буде прозоро і чесно проданий на публічному конкурсі, - це Одеський припортовий завод», - підкреслив Глава Уряду.

Ще один пакет законодавства, який необхідно ухвалити в Парламенті, стосується залучення інвестиції. Це, зокрема, законопроекти щодо стимулювання державно-приватного партнерства, розширення преференцій для індустріальних парків, ліквідації схем рейдерства та реформи державного контролю.

«Ми пропонуємо повернутися до мораторію на перевірку бізнесу. Також ми пропонуємо створити єдину інтегровану автоматизовану систему державного нагляду, щоби було зрозуміло, хто кого контролює, і кожен міг побачити, який безпосередньо вплив органів державної влади на такий контроль. І пропонуємо підвищити правовий захист бізнесу», - пояснив Арсеній Яценюк.

Четвертий блок питань, за словами Глави Уряду, - це скорочення дозвільної документації: «Уряд пропонує скасувати ліцензії експорту та імпорту на спирт і на тютюнову продукцію, а також скасувати 22 дозвільні документи в агропромисловому комплексі».

«Прошу членів Парламенту активно підтримати запропоновані Урядом законопроекти і проекти законів, які підтримуються Урядом і внесені народними депутатами України», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту підтримати законопроекти, які розглядаються під час економічного дня в Раді.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua