Без незалежної журналістики не буде справедливої держави, - Вікторія Сюмар (фото)
вівторок, 25 жовтня 2016, 15:12

Українській владі сьогодні необхідно створити прецеденти покарання за порушення прав журналістів, оскільки без незалежної журналістики не вдасться побудувати справедливу державу.

Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар під час виступу на Міжнародній конференції на тему: "Безпека журналістів в Україні. Припинення безкарності", яка проходить сьогодні у Києві.

Вона зазначила, що влада, яка прийшла на хвилі Революції Гідності, має бути надзвичайно уважною до дотримання прав людини і прав журналістів.

Так, голова профільного Комітету повідомила, що український парламент VIII скликання вже ухвалив низку важливих змін до законодавства, "які дуже серйозно посилили відповідальність за порушення журналістських прав".

"Сьогодні у нас є і кримінальна відповідальність за ненадання інформації, чого не було раніше, кримінальна відповідальність за обшуки та витяг інформації, яка захищена правом журналіста на інформацію. Всі ці речі ми у законодавство ввели. Я думаю, що українське законодавство станом на зараз є достатньо прогресивним у питанні захисту прав журналістів", - заявила Вікторія Сюмар.

Крім того, за її словами, важливим кроком є уточнення у законодавстві поняття того, хто є журналістом, а саме: будь-яка людина, яка збирає інформацію з метою її поширення.

"Тобто у нас вже немає цієї дилеми: "доведіть, що це був журналіст, бо ми про це не знали", - пояснила вона.

Однак, на думку Голови Комітету, на сьогодні існують наявні проблеми з імплементацією ухваленого законодавства в медійній сфері.

"І тут ми знову маємо проблему з інституційною спроможністю української держави на реалізацію правосуддя", - наголосила вона.

Як повідомила Вікторія Сюмар, наприклад, у 2015 році було зафіксовано 310 порушень прав журналістів, за якими було відкрито лише 11 кримінальних проваджень за Ст. 171 ККУ ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів". – Ред.).

"І мені навіть страшно було спитати, скільки з них було доведено до суду. Взагалі по 171 статті у нас було близько десятка справ, які розглядалися в судах", - зауважила парламентар.

"Що це означає? Це означає, що ви можете написати будь-які гарні закони, але коли працює принцип безкарності, це немає значення, ніхто на ці закони не зважає. Принцип безкарності породжує насилля проти журналістів. І ми бачимо, на жаль, що сьогодні ці приклади насилля в Україні є саме тому, що вони не розслідуються", - заявила Вікторія Сюмар та додала, що профільний комітет, зі свого боку, регулярно запрошує представників правоохоронних структур прозвітувати щодо розслідувань порушень прав журналістів. 

Разом з тим заступник керівника фракції "Народний фронт" вважає, що у цих питаннях журналісти так само мають продемонструвати солідарність та не дати спустити на гальмах резонансні справи щодо їх колег.

"Нам сьогодні потрібні ці прецеденти покарання. Однозначно. Це сьогодні має бути пріоритет, на якому ми повинні зосереджуватися. І ми, у свою чергу, будемо намагатися максимально тримати під контролем ці справи і вимагати звітності правоохоронних органів України для того, щоб ми створювали адекватне середовище – показували, що зло та порушення проти журналістів будуть покарані і права журналістів будуть забезпечені. Це потрібно, в першу чергу, не самим журналістам, це потрібно і українським громадянам, і державі Україна для того, щоб рухатися вперед. Без незалежної журналістики у нас не буде тієї справедливої держави, якої сьогодні хочуть усі українські громадяни", - резюмувала Вікторія Сюмар.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua