Через десять років Україна має самостійно забезпечувати себе газом власного видобутку – Арсеній Яценюк (відео)
вівторок, 7 липня 2015, 13:56

«Через десять років Україна повинна забезпечувати себе газом. Через зменшення споживання і збільшення обсягу власного видобутку», - наголосив Прем'єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості України у вівторок, 7 липня.

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз Польща споживає приблизно в чотири рази менше природного газу, ніж Україна, при тому, що «польська економіка в чотири рази більша, ніж українська»: «Тобто фактично різниця в обсягах споживання природного газу – у вісім разів».

Енергоефективність і енергонезалежність держави Глава Уряду назвав одним із основних стратегічних напрямків для України: «Через десять років Україна повинна себе самостійно забезпечувати газом власного видобутку».

Для цього, підкреслив Арсеній Яценюк, необхідно змінити податкову політику в сфері енергетики: «Ті, хто «спилили» ліцензії і мають сьогодні так звані спільні договори, будуть платити 70% ренти, як ми встановили. У них є надприбутки, вони нічого не вкладали у видобуток, тому держава буде стягувати з так званих газових олігархів до того моменту, доки вони не перейдуть на угоди про розподіл продукції - прозорі, зрозумілі і європейські».

Що стосується приватних компаній, які готові збільшити видобуток газу, Глава Уряду запропонував наступну формулу: «Якщо вони нам дають гарантії по збільшенню обсягу видобутку, тоді держава перейде на більш прогресивну і ефективну систему оподаткування в енергетичному секторі».

Він повідомив, що під час українсько-американської інвестиційної конференції, яка невдовзі пройде у Вашингтоні, Уряд представить нову стимулюючу систему оподаткування в енергетичному секторі.

Окрім того, для самостійного забезпечення країни газом, наголосив Арсеній Яценюк, пріоритетними є програми енергоефективності. Ці програми, зазначив Глава Уряду, є окремим блоком міжнародного співробітництва України.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua