«Через десять років Україна може повністю себе забезпечувати газом. Це наша ціль, і ми її досягнемо», - Арсеній Яценюк (відео)
п’ятниця, 18 вересня 2015, 14:20

«Наша ціль є абсолютно реальною. Ми реформуємо газовий ринок, реалізуємо реформу НАК «Нафтогаз», змінили відносини з російським «Газпромом» і почали купувати газ в ЄС. Ми запровадили програму енергоефективності. Ми повинні інвестувати внутрішній видобуток і зменшити споживання ресурсу. Якщо ми це все зробимо, без політиканства і гасел, - через десять років Україна буде повністю себе забезпечувати газом. Це наша ціль, і ми її досягнемо», - наголосив лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк.

Глава Уряду зазначив, що міг би «сховатися за Національну комісію регулювання енергетики і комунальних послуг», який приймав рішення про тарифи і керівник якого призначається Президентом». «Проте влада, і в тому числі я як Прем'єр-міністр країни, приймали політичну відповідальність і політичне рішення щодо реформи в газовому секторі країни. І я буду нести цю відповідальність. І готовий перед вами всіма звітуватися за це», - наголосив він.

Він підкреслив, що тема тарифів «носить в першу чергу політичний характер»: «Жоден Уряд не брав на себе відповідальність підвищення тарифів. Але це єдино правильне рішення. Тому що ми платили не просто більше - ми виплачували сотні мільярдів з Державного бюджету».

Арсеній Яценюк нагадав, що зараз повна вартість газу становить 7 188 гривень. Він зазначив, що ця ціна складається наступним чином: ціна імпортного газу, додається ПДВ, додається 4% спеціального збору, 900 гривень за транзитування.

Пільгова вартість природного газу для населення становить 3 600 гривень. Так само він пояснив, як ця ціна сформована: собівартість газу власного видобутку - в залежності від свердловини й підприємства - від 70 до 100 доларів; до реальної собівартості від «Укргазвидобування» додається ПДВ, рента, тарифи на транспортування: «Це саме та ціна, яку ми даємо як пільгову для населення. 200 кубічних метрів газу по 3 600 гривень отримує кожен громадянин країни».

«Ми пішли на реформу цього газового сектору не тільки для того, щоб прибрати олігархів, прибрати корупцію. А для того, щоб нарешті змінити систему, яка існувала 20 років», - наголосив він.

«Система тарифоутворення 20 років була наступна - бідний ставав бідніший, багатий ставав багатший. Тому що той, хто має хату 1000 квадратних метрів, хто заробляє не тисячу гривень, а 10-15-20 тисяч, платить так само, як людина, яка має 70 квадратних метрів і мінімальну пенсію чи мінімальну заробітну платню. Треба припинити дотувати багатих, а допомогти бідним», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Для того, аби компенсувати витрати для громадян, наголосив він, є єдиний і максимально спрощений механізм надання субсидій. 

Тепер, якщо домогосподарство витрачає на місяць на оплату житлово-комунальних послуг більш ніж 10%, «все, що вище цих 10%, покриває держава»: «Це наша відповідальність. Це є принцип соціальної справедливості. Не дотувати багатих, а допомагати тим, хто цього потребують».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua