Через нелегальне виробництво цигарок на окупованих територіях Україна щороку втрачає понад 6 млрд грн, - Тетяна Чорновол (відео)
четвер, 13 квітня 2017, 15:34

Через нелегальне виробництво цигарок на окупованих територіях Сходу України держава щороку втрачає понад 6 млрд грн внаслідок несплати ПДВ та акцизних зборів.

Про це заявила народний депутат фракції «Народний фронт» Тетяна Чорновол на брифінгу в четвер, 13 квітня.

За її словами, ще на початку 2000-х років донецьким кланом було створено велике промислове виробництво нелегальних цигарок.

«Центр виробництва знаходився на фабриці «Хамадей» в цехах закритої шахти «Заперевальна», цехи були навіть у штольнях», - уточнила депутат.

«Вироблялися відомі марки, котрі як постачалися на чорний ринок західних країн, так і продавалися в Україні. За Януковича бізнес здобув особливого розвитку: практично третина всіх цигарок, які вироблялися в Україні, вироблялися нелегально. Філіали «Хамадея» було рознесені по всій країні. Хамадей і виробництво цигарок курувалося безпосередньо Борисом Колесніковим», - повідомила представник «Народного фронту».

«Була створена дуже системна мережа реалізації цигарок – на цигарковий ринок зайшла компанія-монополіст «Мегаполіс», яка мала єдине завдання – підім’яти на себе реалізацію цигарок по всій Україні, щоб безперешкодно реалізовувати нелегальну продукцію. Все це ми зараз отримали в спадок. Так, «Хамадей» зараз опинився на окупованій території, але можна подивитися інформаційні повідомлення про те, що постійно ловлять вантажівки з контрабандними цигарками виробництва «Хамадей». Тобто контрабандні канали все ж існують. Інакше не могло й бути, оскільки в Україні залишилася вся мережа реалізації – «Мегаполіс», який вже перейменовано на «Тедіс», - зазначила Тетяна Чорновол.

За її словами, від діяльності компанії «Тедіс» тільки на ПДВ український бюджет щороку втрачає близько 2 млрд. грн.

«Порахувати втрати від несплати акцизу нелегальними виробниками складніше, але за моїми чорновими розрахунками, ця сума вдвічі перевищує втрати, яких зазнає держава від несплати ПДВ компанією «Тедіс», - додала депутат.

«Надзвичайно важливо зараз зруйнувати цей спадок донецької мафії, тому що монополіст на цьому ринку просто не може існувати. Для цього треба створити конкуренцію. Є багато великих торгівельних мереж, які потерпали від цього монополізму», - підсумувала Тетяна Чорновол.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua