Через “Північний потік-2” “Газпром” уже викачав з ЄС 6 млрд дол - Арсеній Яценюк
вівторок, 24 серпня 2021, 08:22

Через “Північний потік-2” і махінації з цінами на газ “Газпром” за останні три місяці викачав з кишень німецьких, польських, всіх європейських платників податків 6 мільярдів доларів, - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк у програмі “Час Голованова” на телеканалі "Україна 24”.

Арсеній Яценюк нагадав, що 2014 року вніс законопроект, який давав можливість 49% української газотранспортної системи передати в управління партнерам з Європи чи зі США: “На жаль, незважаючи на те, що закон ухвалений, його так і не зреалізували. Якби європейці чи американці управляли 49% української газотранспортної системи, ніхто би з них не допустив “Північного потоку-2”.

Він також нагадав, що вів жорстку політику проти цього проект: "Я їздив по всьому світу як прем’єр і уже не як прем’єр, щоби максимально блокувати “Північний потік”. І санкції не дали можливість його швидко звести”.

Від “Північного потоку-2” насамперед програють Україна, Польща, Словаччина через транзит, зазначив він. Водночас, Європа програє уже зараз: “Через “Північний потік-2» і маніпуляції російського «Газпрому» ціна на газ зросла з 200 до майже 600 доларів за останні три місяці”.

За даними українського оператора газотранспортної системи, тільки за місяць “Газпром” заробив на цьому 1,5 мільярда євро: “За три місяці російський “Газпром” викачав з кишень німецьких, польських, всіх європейських платників податків 6 мільярдів доларів. У них калькулятор є чи ні? Хай когось не цікавить Україна, але ж ви про себе можете подумати?” - сказав він. 

Арсеній Яценюк також нагадав, що заявляв про помилковість угоди з РФ про транзит, підписаної “Нафтогазом” у 2019 році: “Не можна було підписувати до 2024 року двосторонню угоду з Росією. Її треба було підписувати тристоронню з Європою, і не на п’ять років, а на 10-15. І тоді у нас би сьогодні не стояло дискусії про те, як ми героїчно боремося проти “Північного потоку”. Переживаю, щоб ми так само “героїчно” не програли цю боротьбу”.

Він наголосив, що потрібна була угода “з гарантованими мінімальними обсягами прокачки, фінансовими санкціями і з розглядом цієї справи виключно в Стокгольмі”.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua