Депутат «Народного фронту» вимагає вирішити проблему катастрофічного обміління озера Світязь (відео)
четвер, 17 вересня 2015, 16:46

Народний депутат фракції «Народний фронт» Ігор Гузь наполягає на необхідності негайно вирішити проблему обміління озера Світязь, яка викликана роботою Хотиславського крейдяного кар’єру, що у Республіці Білорусь.

Про це він заявив сьогодні під час брифінгу у парламенті.

Ігор Гузь нагадав, що озеро Світязь є своєрідною перлиною Волині та входить до переліку 9 природних чудес України. Наразі воно є найглибшим озером України, проте через розробку Хотиславського кар’єру в Білорусі продовжує міліти до небезпечних показників.

Як один із засновників громадської кампанії «Врятуємо Світязь» народний депутат просить звернути увагу на проблему «голубої перлини Волині».

«Протягом десяти років це питання порушується, але результату, на жаль, немає. Білоруська влада нас не чує стосовно того, щоб припинити розробку тих кар'єрів, які вже є достатньо глибокими, і руйнують, по суті, біосферу озера Світязь і ще декількох десятків озер, які входять до Щацького національного парку», - наголосив народний депутат.

Ігор Гузь також повідомив, що має намір вже сьогодні обговорити цю проблему із заступником міністра екології, а також планує підняти це питання на рівні МЗС, аби представники цього відомства долучилися до вирішення проблеми озера Світязь на міждержавному рівні.

Участь у брифінгу також взяли директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко та доктор біологічних наук Володимир Щербак. Вони, зокрема, зазначили, що проблема обміління озера зумовлена кількома чинниками: недостатньою кількістю опадів, осушенням довколишніх боліт, пожежами на торф’яниках. Але найбільше на процес обміління, за їх словами, впливає саме робота Хотиславського крейдяного кар’єру.

За словами Володимира Захарко, сьогодні йде серйозна розробка цього кар’єру: відбувається відкачка грунтових вод від 15 до 17 тисяч кубометрів на добу, а заглиблення кар’єру досягло відмітки сімнадцять метрів. Він наголосив, що такі дії негативно впливають не лише на каскад усіх Шацьких озер, а й для двох десятків озер сусіднього Ратнівського району та озера Біле, що у Республіці Польща.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua