Депутат «Народного фронту» запропонував активніше залучати громадськість до законотворення (відео)
вівторок, 30 серпня 2016, 17:51

Представник фракції «Народний фронт» Геннадій Кривошея запропонував створити реєстр попередніх законодавчих ініціатив як від народних депутатів, так і від представників громадськості.

Про це він заявив у вівторок в ефірі одного з телеканалів, присвяченого початку нового політичного сезону.

Народний депутат зазначив, що це можливо зробити шляхом внесення відповідних змін до Регламенту Верховної Ради України.

Він нагадав, що процес розробки законопроекту та підготовки його до реєстрації у Верховній Раді може займати чимало часу, оскільки народний депутат, як правило, перед цим проводить консультації з колегами та експертами галузі, якої стосується той чи інший законопроект.

«При цьому чотириста інших депутатів взагалі можуть не знати, що я працюю над цією проблемою. І я можу не знати про те, що мій колега, сидячи в цьому ж залі, працює над тим же питанням (тільки в цьому законі він вносить зміни в іншу статтю)», - підкреслив він.

Більше того, Кривошея додав, що часто у таких випадках виявляється неможливим об’єднати різні законопроекти, хоча їх можна було б розглядати разом.

На його думку, попередні законодавчі ініціативи можна було б оприлюднювати на сайті Верховної Ради так само, як і зареєстровані законопроекти. Аналогічні розділи ініціатив можуть бути і на сайтах парламентських комітетів.

При цьому він додав, що було б добре, якщо законодавчі ініціативи могли подавати не лише народні обранці, але й представники громадськості. Оскільки наразі в Україні є такі округи, які з тих чи інших причин не представлені народними депутатами у парламенті. В якості прикладу Кривошея навів округ, де був обраний народним депутатом Олександр Онищенко-Кадиров, який на даний момент перебуває у міжнародному розшуку.

«Виникає питання, як от ті 150 тисяч людей (з округу О. Онищенка-Кадирова. – Ред.), яких турбує та чи інша проблематика, можуть розраховувати на відстоювання їх інтересів у парламенті?», - наголосив Геннадій Кривошея.

На думку представника фракції «Народний фронт», створення подібного реєстру попередніх законодавчих ініціатив, в тому числі від громадськості, дозволить народним депутатам, по-перше, отримати безпосередньо від виборців більше інформації про проблеми та потреби того чи іншого регіону чи галузі, а, по-друге, - покращити співпрацю між парламентарями та вдосконалити процес підготовки законопроектів. 

«Це, до речі, може зменшити от цю велику кількість законопроектів. Тому що, по суті, є законопроекти, які один одного дублюють», - резюмував він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua