Депутати «Народного фронту» доповнили «газовий» законопроект нормами, що знімають тарифне навантаження з населення
четвер, 12 листопада 2015, 18:07

Представники парламентської фракції «Народний фронт» ініціювали поправки до законопроекту щодо рентної плати на газ №2835, які забезпечать додатковий ресурс для виплати субсидій та перегляд соціальних норм споживання блакитного палива.

Про це повідомив один з авторів поправок, член фракції «Народний фронт», секретар Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Олег Кришин.

Він зазначив, що поправки стосуються двох напрямків, які є дієвим шляхом зняття тарифного навантаження з населення, а саме: зниження з 1 квітня 2016 року з 70% до 29% рентної плати за видобування природного газу, що використовується для потреб українських громадян, та перегляд з 1 лютого 2016 року соціальної норми споживання блакитного палива.

«Запровадження зниженої рентної плати саме з 1 квітня наступного року забезпечить додаткові надходження до бюджету протягом цьогорічного опалювального  сезону. Тобто, країна отримає ресурс для виплати субсидій на ЖКП», - зазначає народний депутат.

У той же час він наголошує, аби допомогти українцям витримати тарифне навантаження цього опалювального сезону, представники фракції «Народний фронт» запропонували суттєвий компенсаційний механізм.

Так, за словами Кришина, відпрацьовані ними зміни до Податкового кодексу зобов'язують Кабінет Міністрів на підставі даних моніторингу обсягів споживання природного газу населенням та моніторингу цін на імпортний газ вже з 1 лютого 2016 року переглянути щомісячні соціальні норми споживання природного газу, що майже вдвічі здешевить людям вартість послуг з опалення.

«Зараз діє соціальна норма споживання газу - 1200 куб. м для споживачів, що мають індивідуальне опалення. Причому, діє вона лише протягом опалювального сезону – 6 місяців (з 15 жовтня до 15 квітня). Суть її полягає в тому, що 200 куб. м газу обраховується по 3 грн 60 коп. за куб. м. Кожен куб, спожитий понад цієї норми, обраховується вже по 7 грн 20 коп. На практиці видається, що 200 кубів газу не вистачає, аби обігріти житло, навіть в 100 кв. м. І люди значно переплачують.  Однак запропонована нами зміна до закону дозволить споживачам використати пільгові 1200 куб. м газу не за 6 місяців, а за 4 – до лютого наступного року. А з лютого соціальні норми на газ мають змінитися з 200 до 400 куб. м на місяць. Тобто, вже цього опалювального сезону українці будуть сплачувати за газ не 7 грн 20 коп., а 3 грн 60 коп. – вдвічі менше, ніж зараз», - підкреслює Олег Кришин.

Авторами поправок до законопроекту №2835, який був направлений 10 листопада Верховною Радою на повторне друге читання, окрім Олега Кришина, виступили також народні депутати фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, Юрій Вознюк, Роман Заставний, Юрій Бабій та Вадим Сидорчук.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua