Депутати "Народного фронту" на Івано-Франківщині відкрили музей ім. Петра Шекерика-Дониківа (фото)
понеділок, 25 червня 2018, 16:11

Представники фракції "Народний фронт", Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький та Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар взяли участь у відкритті музею присвяченому війту села Жаб’є (зараз смт. Верховина Івано-франківської області)  Петру Шекерику-Дониківу, який там жив і працював на початку минулого століття.

"Нам дуже приємно, що у той час, коли відбувається Форум "Via Cartpatia", тут, у Верховині, відкривається музей Шекерика-Дониківа. Це надзвичайно видатна людина. Окрім того, що він був війтом Верховини, він також був послом до польського сейму, опікувався українцями, також був видатним письменником, автором книжки "Дідо Іванчик", - сказав під час відкриття музею Микола Княжицький.

Народний депутат нагадав, що книга була написана гуцульською говіркою.

"Гуцули своїми руками відновлюють українське минуле. Це приватний музей, і таких музеїв тут близько 30. Сюди справді приїжджали люди з усієї України. Верховинщина недаремно є духовною столицею України. Саме тому ми проводимо тут Форум "Via Carpatia". Зараз вперше, але сподіваємося, що він стане регулярним, а Гуцульщина стане українською туристичною і духовною столицею.  Вона такою і є, але про це дізнається ще більше людей", - підкреслив Микола Княжицький.

У свою чергу, Вікторія Сюмар зазначила: "Для мене великий подив, що тут на Гуцульщині настільки розвинута музейна культура. Ця передача з минулого в майбутнє цих здобутків українського народу є надзвичайно важливою".

На її думку, така місцева особливість заслуговує на державну підтримку адже зберігає цінності, які є цінностями всієї української нації.

За словами нащадків Петра Шекерика-Дониківа, власників будинку, Надії Маківничук та її батька Івана Маківничука,  будинок у якому сьогодні відкрився меморіальний музей зберігся у тому вигляді, яким був збудований у 1933 році за життя війта.

Нагадаємо, Петро Шекерик-Доників – громадський діяч, етнограф, письменник, військовий, служив у 24-му полку австрійської піхоти в Коломиї, домігся дозволу для солдатів-українців говорити рідною мовою. Він також брав активну участь у створенні, діяльності гуцульського театру у с. Красноїлля під керівництвом Гната Хоткевича. Допомагав Михайлу Коцюбинському збирати матеріали для роману "Тіні забутих предків". Був особисто знайомий з Володимиром Гнатюком, Станіславом Вінцензом та іншими видатними особистостями того часу. Письменник, який писав гуцульським діалектом, автор книги "Дідо Іванчик".  Активно займався січовим рухом, від Української Радикальної Партії був Послом до польського сейму.

1918-1919 рр делегат Національної Ради ЗУНР від повіту Косів. Брав участь у святкуванні Злуки ЗУНР і УНР на Софіївському майдані. У 1940 році був заарештований НКВД, засуджений на 8 років ув’язнення та засланий у Сибір, і подальша його доля невідома.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua