Депутати "Народного фронту" наполягають на актуальності реформи державної служби
вівторок, 29 вересня 2015, 09:13

Реформування системи державної служби є нагальним завданням задля забезпечення ефективності діяльності державних органів.

Про це заявила народний депутат, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Ледовських.

Вона зазначила, що 23 квітня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект "Про державну службу", внесений за поданням Уряду та розроблений спільно Національним агентством з питань державної служби, Міністерством юстиції, Секретаріатом Кабінету Міністрів із залученням громадськості та міжнародних експертів.

Під час підготовки законопроекту до другого читання робоча група та профільний підкомітет розглянули  близько 1300 правок. Було проведено 5 понад шестигодинних засідань робочих груп та 3 засідання профільного підкомітету.

"Робота над законопроектом тривала з огляду на чисельні правки, які важливо виважено розглядати, деякі з них концептуально міняли зміст закону. Наша задача полягала у прийнятті виважених рішень так, щоб не втратити цінність інновацій, за які ми голосували у першому читанні. Ми не допустимо викривлення ідеї закону – реформа держслужби заради підвищення ефективності державного управління", - сказала Олена Ледовських.

"Цінність законопроекту в тому, що він покликаний вирішити основні задачі: створення професійної державної служби, знищення бюрократизму як ганебного явища, створення механізму запобігання корупції, уніфікація оплати праці посадовців, деполітизація державної служби",  - зазначила вона.

На питання, які концептуальні питання мали найбільше дебатів, народний депутат відповіла: "Питання державної служби, насправді, дуже важливе, оскільки від її ефективності залежить розвиток всієї системи державного управління. Тому полеміка відбувалась чи не щодо кожної правки. Зокрема, були полярні думки щодо сфери дії закону, класифікації посад, деполітизації державної служи, гарантій діяльності посадовців, фінансового та пенсійного забезпечення тощо. Особливу увагу робоча група приділяла питанням управління державною службою, запобігання корупції. Зокрема, дискусії були щодо Комісії з питань вищого корпусу державної служби, її утворення та принципів незалежного функціонування".

У свою чергу член фракції "Народний фронт" Олена Бойко підкреслила, що дискусія у питаннях державної служби є доказом актуальності реформи.

"Чиновник – інструмент держави у реалізації її функцій. Працюючи у робочій групі, ми намагались бути неупередженими, виваженими. Ми з розумінням і відповідальністю ставимось до реформи публічної служби, оскільки вбачаємо у законі можливість змінити бюрократичну неефективну машину, підвищити довіру суспільства до посадовця. Чисельні випадки зловживання службовими повноваженнями вкрай важливо негайно припинити", - наголосила народний депутат.

Депутати "Народного фронту", як члени профільного комітету Верховної Ради України, доклали усіх зусиль для підтримки та розгляду законопроекту. Не дати зламати ідею законопроекту чисельними подекуди техніко-юридичними правками  - задача номер один у роботі над законом "Про державну службу".  

Народні депутати закликали колег до плідної співпраці та виваженої позиції над однією з найважливіших реформ – реформою публічної служби, адже після винесення у сесійний зал законопроекту №2490 триватиме робота над суміжним законом – "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua