Депутати вимагають розірвати контракт на постачання електроенергії до Криму і звинувачують у його лобіюванні олігарха Григоришина (відео)
четвер, 19 листопада 2015, 18:03

Народні депутати з фракцій "Народний фронт" і "Блок Петра Порошенка" Георгій Логвинський і Мустафа Джемілєв вимагають розірвати контракт на постачання електроенергії до окупованого Криму, який лобіював олігарх Григоришин, та припинити дискредитацію членів Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це вони заявили сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Депутати зазначили, що договір про поставки електроенергії до Криму, підписаний 29 грудня 2014 року між компаніями "Укрінтеренерго", "Крименерго" та російською енергетичною компанією "Інтер РАО", фактично легітимізує окупаційну владу на півострові та так званий "Кримський федеральний округ".

"Уявіть, що під час Другої світової війни якийсь радянський міністр запропонував би передавати гітлерівцям на окуповану територію продукти та електрику, тому що там наші громадяни. Уявіть, що з ним було б", - сказав Мустафа Джемілєв.

Георгій Логвинський зазначив, що компанія "Крименерго" є фактично анексованою, її майно арештоване, а проти самого директора Віктора Плакіди відкрито кримінальне провадження, і "ні про яке підписання договорів про співробітництво не може бути і мови".

"У нас є інформація, що лобіюванням цього злочинного контракту займались люди, наближені до російського олігарха Костянтина Григоришина, який активно працює в Україні і є власником багатьох енергоактивів. Більше того, у власному інтерв’ю "Українській правді" ще місяць тому він підтвердив, що безпосередньо брав участь у підписанні цього договору", - сказав представник "Народного фронту".

За словами народних депутатів, згідно з результатами службового розслідування Кабінету Міністрів, цей контракт лише за січень поточного року спричинив збитки Державному бюджету на суму близько 100 млн грн через постачання електроенергії за явно заниженими цінами.

Логвинський наголосив, що у тексті контракту початково закладені невигідні для України норми, зокрема, він належить до юрисдикції російського арбітражного суду.

"Тобто, якщо Україна захоче опротестувати пункти контракту, вона має керуватися російським законодавством і йти до російського суду", - підкреслив він.

Окрім того, за словами учасників прес-конференції, останнім часом посилився тиск та дискредитація представників Меджлісу кримськотатарського народу через їх активну діяльність щодо захисту державного майна України, а також прав українських громадян в Криму. Зокрема, проти Георгія Логвинського нещодавно розповсюджувалася брехлива інформація щодо начебто його причетності до захоплення підприємств.

"Було встановлено, що публікації були розміщені в ЗМІ за винагороду $3 тис "Крымской водочной компанией", партнером якої є одіозний "керівник" Криму Володимир Константінов", - сказав Логвинський.

За його словами, з’ясувалося, що особи, чиї імена фігурують в пресі, "інтерв’ю не давали і нічого подібного не заявляли". При цьому, як було встановлено Георгієм Логвинським та його юристами, посередником у зв’язках зі ЗМІ виступив депутат від БПП Сергій Лещенко.

"Я упевнений, що він не хотів зла ні нам, ні Меджлісу, але він журналіст високого класу і його слова звучать, як правда. Але він помилився. Тому я закликаю усіх перед тим, як шкодити комусь, думати про наслідки і не руйнувати власну країну", - наголосив народний депутат.

По зазначеному факту Георгій Логвинський вже звернувся до прокуратури, тривають слідчі дії.

 

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua