Депутати, які не голосують за спецконфіскацію коштів Януковича, працюють проти інтересів України, - Антон Геращенко (відео)
четвер, 15 грудня 2016, 15:52

Народні депутати, які не голосують за законопроект про спецконфіскацію коштів Януковича, діють за принципом "чим гірше – тим краще", адже у разі неприйняття закону до Державного бюджету не надійде близько 40 млрд грн.

Про це заявив секретар Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, представник фракції "Народний фронт" Антон Геращенко в ефірі одного з телеканалів.

Він нагадав, що вже третій рік поспіль заарештовані кошти Януковича та його оточення у розмірі $1 млрд 400 млн перебувають на рахунках "Ощадбанку України".

Геращенко, наголосив, що "усім відомо, що ці кошти афілійовані з особами з найближчого оточення Януковича". Однак, за його словами, повернути їх до Державного бюджету в рамках кримінального процесу поки буде дуже важко через складність доведення винуватості тих чи інших осіб.

Саме з цієї причини, за словами Антона Геращенка, необхідно прийняти європейський закон про спецконфіскацію цивільним шляхом, згідно з яким особам, які підозрюються у розкраданні державних коштів, можна буде висувати вимогу з’явитися до суду і пояснити походження мільйонних статків.

У зв’язку з цим він нагадав недавній випадок, коли Латвія конфіскувала за аналогічним законом до свого бюджету 50 млн євро, які належали офшорним компаніям, ймовірно пов’язаним з українськими чиновниками-втікачами.

"За три роки ніхто не прийшов і не пояснив, що це за кошти, і Латвія забрала їх до свого бюджету. Все! Без жодних волань і криків", - наголосив Геращенко.

На переконання представника фракції "Народний фронт", таким же шляхом мала б піти і Україна.

Однак він наголосив, що в українському парламенті перебуває чимало осіб, які "категорично відмовляються голосувати за цей закон, прикриваючись різними легендами".

"Величезна кількість коштів та сил витрачається з Москви для того, щоб ці гроші не були зараховані до держбюджету. Тому що ці люди хочуть повернутися через кілька років, а може й раніше, і їм ці гроші знадобляться", - наголосив народний депутат.

Крім того, Антон Геращенко зауважив, що через те, що закладені у Державному бюджеті на 2016 рік 7 млрд грн з коштів Януковича, які мали би бути спрямовані на модернізацію озброєння та військової техніки, так і не надійшли, а це "завдало прямої шкоди нашій національній безпеці та обороні".

Геращенко також додав, що він особисто роз’яснював колегам деталі цього закону та наводив в якості прикладу міжнародний досвід цивільної конфіскації корупційних коштів. За його словами, "ті, хто хотів розібратися в цьому, вже давно розібрався, а дехто просто не хоче цього робити".


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua