Для продовження реформи децентралізації необхідні ефективні механізми публічного контролю, - Олена Бойко (фото)
середа, 19 квітня 2017, 15:28

Реформа місцевого самоврядування шляхом децентралізації має очевидний успіх, однак, передаючи повноваження та ресурси на місця, має бути забезпечено контроль за їх використанням як з боку держави, так і членів територіальних громад.

Про це заявила голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, представник фракції «Народний фронт» Олена Бойко під час конференції, присвяченій реформі децентралізації.

Аналізуючи проміжні підсумки реформи місцевого самоврядування шляхом децентралізації за останні три роки, народний депутат відзначила «очевидний успіх цієї реформи, який визнають не лише вітчизняні, але й зарубіжні експерти».

«Успіх в тому, що 1 квітня 2014 року ми повірили в цю реформу. У ті важкі часи, коли постмайданівська країна, що залишилася з бюджетом у 108 тисяч гривень, і її треба було рятувати… Тоді Уряд Яценюка прийняв рішення не тільки вирішувати питання порятунку країни, створення армії та щодо інших нагальних питань, а й в тому числі – такої амбіційної і дуже серйозної реформи місцевого самоврядування. І за три роки ми можемо говорити про її успіхи абсолютно чесно і відверто», - заявила Олена Бойко, нагадавши про профіцити місцевих бюджетів та близько 10 млрд коштів місцевих бюджетів на депозитах (на кінець 2016 року).

«Найголовніше, що громади повірили в себе, повірили в свої можливості, у те, що вони дійсно можуть бути самоврядними, незалежними, що вони можуть отримати і повноваження, і ресурси, і найголовніше – розпоряджатися цим всім на власний розсуд. І, звичайно, дуже важлива відповідальність за це», - вважає вона.

У той же час Олена Бойко звернула увагу присутніх на те, що, впроваджуючи реформу децентралізації, не можна забувати про необхідність побудувати ефективні механізми демократії участі, зокрема публічного контролю. «Коли ми передаємо повноваження та ресурси на місця, ми маємо пам’ятати, що ми - унітарна держава, і що державний контроль є дуже важливим. Так само є дуже важливими і питання участі членів територіальних громад у житті самих громад», - наголосила народний депутат.

У зв’язку з цим Олена Бойко зауважила на необхідності розвитку в Україні партисипативної демократії (демократії участі) та нагадала, що фракція «Народний фронт» ще два роки тому ініціювала відповідні законопроекти, зокрема про громадські слухання, про референдуми, про місцеві ініціативи, про публічний контроль тощо.

За її словами, на сьогоднішній день лише невелика кількість місцевих рад має статути. При цьому не в кожному статуті закріплені питання партисипативної демократії або вони відображені лише декларативно (без реальної участі громадян).

На думку парламентаря, найбільш важливим та нагальним на сьогоднішній день є законопроект «Про публічний контроль».

«Чому саме він? Тому що, передаючи повноваження, має бути забезпечено контроль за їх виконанням, за використанням ресурсів. Держава має контролювати. Це перше питання. І територіальні громади теж мають контролювати виконання бюджетів, використання ресурсів і того майна, яке зараз набувають нові об’єднані громади», - підкреслила представник фракції «Народний фронт».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua