Для створення в Україні конкурентного ринку палива потрібна політична воля, - Наталія Кацер-Бучковська
вівторок, 17 травня 2016, 16:24

Для створення в Україні конкурентного роздрібного ринку палива потрібна не лише злагоджена та дієва взаємодія Антимонопольного комітету України з правоохоронними органами, а й політична воля Уряду.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт", член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час виступу на круглому столі, присвяченому темі антимонопольних вимог до роздрібного ринку палива, який відбувся в Американській торговельній палаті.

Наталія Кацер-Бучковська наголосила на тому, що роздрібні ціни на світлі нафтопродукти у деяких операторів ринку перевищують рівень індикативних цін, розрахованих Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

"Відсутність конкуренції на ринку призвела до того, що, незважаючи на здешевлення нафтової сировини вдвічі, зменшення цін на внутрішньому ринку пального не відбувається і не відбуватиметься надалі", - зазначила народний депутат.

В цьому контексті вона підкреслила важливість налагодження конструктивного діалогу між бізнесом та державою з метою вироблення прозорих та дієвих механізмів антимонопольного контролю за роздрібним ринком палива.

"Питання також викликає якість бензину та дизельного пального, які реалізуються українськими АЗС. За даними експертів, розмір тіньового ринку пального сягає 30%, а це, окрім мільярдів недоотриманих податків, - незрозуміле походження та якість пального", - підкреслила Наталія Кацер-Бучковська.

Вона також відмітила той факт, що український ринок бензину та дизельного пального є імпортозалежним більш ніж на 80%.

За її словами, від цього найбільших втрат зазнають українські нафтопереробні заводи, які втрачають прибуток від реалізації вироблених нафтопродуктів, у той час, як імпортери з Білорусі, Литви та інших країн збільшують рентабельність своїх заводів та інвестують у власний розвиток.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua