Дмитро Тимчук: Історія з турбінами Siemens нічому не навчила німців у питанні будівництва газопроводу Nord Stream-2
четвер, 1 лютого 2018, 13:55

Німеччина може понести серйозні репутаційні втрати, якщо таки дозволить будувати на своїй території  сумнівний російський проект газопроводу Nord Stream-2.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат фракції «Народний фронт» Дмитро Тимчук.

На думку Тимчука, «Кремль зі шкіри геть лізе, щоби пройти всі узгодження, та існує певна ймовірність, що в Німеччині формальні процедури будуть пройдені вже до літа».

«Прецедент є – в жовтні 2016 року Єврокомісія, проігнорувавши норми Третього енергопакету, під натиском Німеччини дала дозвіл «Газпрому» на використання газопроводу OPAL. Цей газопровід, по суті, є продовженням «Північного потоку-1,2» на суші. На протести України і Польщі ніхто уваги не звернув. Ми тоді написали, що цей прецедент «ерозії» Третього енергопакету буде використаний для проштовхування «Північного потоку-2». Зараз саме це і відбувається, - написав народний депутат.

«Важливо пам’ятати уроки Siemens. Коли в 2015 році ми в перший раз попередили панів з Бундестаґу і Федерального уряду Німеччини про те, що історія з поставками турбін Siemens в Крим погано закінчиться, їхня позиція звучала приблизно так: поки турбіни виготовлять, ситуація, напевно, зміниться і застереження відпадуть самі собою. Тобто, за великим рахунком, вони не вірили, що Україна вистоїть. Вони були переконані, що Росія нас розчавить і тема Криму взагалі стане неактуальною. Але Україна вистояла. Стратеги Siemens і політичні покровителі концерну помилилися. Що сталося потім – всі знають», - зауважив Дмитро Тимчук у своєму дописі.

Представник «Народного фронту» підкреслив, що «витрати, які вже поніс і ще, напевно, понесе Siemens через епізод з Кримом, багаторазово перевершать всі можливі бариші від продажу тих нещасних турбін».

«Але… німецьких ділків досвід нічому не вчить. Схожа ситуація, хоч і іншого масштабу, зараз складається з «Північним потоком-2». Розмінюючи сьогодні інтереси Європи, не кажучи вже про інтереси України, на можливі економічні бонуси, лобісти «Північного потоку-2» наполягають, що за кілька років ситуація з Росією якось та владнається. І працювати з Кремлем вже не буде так соромно.

Але факти свідчать про прямо протилежне і деякі фігури не останнього ешелону в Німеччині повинні нарешті включити мізки і це зрозуміти. Якщо Кремлю буде вигідно – він, не замислюючись, використає економічний проект для шантажу, тиску, втручання у внутрішні справи Берліна. І такий момент обов’язково настане. І ті, хто це допустив, втратять все нажите непосильною працею, в першу чергу – поховають свою репутацію», - додав Тимчук у своєму пості.

Представник «Народного фронту» підсумував, що головне завдання для України в таких умовах - «зміцнювати свою державу, в першу чергу – армію».

«Особливо це важливо пам’ятати перед початком виборчого циклу», - написав Дмитро Тимчук.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua