"Донбасенерго" не може бути підконтрольна Росії чи залежати від сировини агресора, - Ігор Гузь
вівторок, 26 квітня 2016, 14:41

Енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" не може бути продана російським інвесторам чи залежати від постачання вугілля з Росії або окупованих росіянами територій, - вважає народний депутат фракції "Народний фронт" Ігор Гузь.

Так він прокоментував публікації про можливий продаж "Донбасенерго" його мажоритарними акціонерами (які, за інформацією ЗМІ, причетні до "Сім’ї" Віктора Януковича).

"Стратегічні енергетичні активи можуть бути продані лише з урахуванням національних інтересів України - надто в умовах збройної агресії Росії. Це стосується і оператора двох українських електростанцій компанії "Донбасенерго", в статутному капіталі якої держава володіє 25% плюс однією акцією", - сказав він.

"Народний фронт" вимагає, щоби в разі продажу «Донбасенерго» були жорстко дотримані вимоги національної безпеки України в енергетичній сфері. По-перше, жодна російська компанія або ж афілійована до неї структура, не повинна отримати контроль над «Донбасенерго" чи її підрозділами. Може йтися лише про українських або західних інвесторів. По-друге, Слов’янська ТЕС, яка входить до складу "Донбасенерго», має позбутися залежності від вугілля антрацитних марок, - яке сьогодні може постачатися лише з окупованих росіянами територій Донбасу чи з самої Росії", - зауважив Ігор Гузь.

Для цього, наголосив він, потенційного нового власника "Донбасенерго" треба зобов’язати провести переоснащення Слов’янської теплової електростанції під інші, доступні в Україні марки вугілля.

"Позиція держави тут має бути однозначна: інвестор у разі придбання "Донбасенерго" зобов’язується провести модернізацію та переоснащення Слов’янської ТЕС з антрацитних марок вугілля на інші, більш поширені марки вугілля, які можна добувати на підконтрольних Україні територіях або ж імпортувати з інших країн. Це дасть змогу покінчити із контрабандою вугілля з окупованих територій Донбасу, внаслідок якої Україна фактично продовжує дотувати терористів», - пояснив представник "Народного фронту".

Крім того, зауважив він, слід не допустити тіньових розрахунків та фінансування окупованих територій під час потенційної угоди з купівлі-продажу "Донбасенерго".

"Донбасенерго" і всі її підрозділи є українськими підприємствами. Тож продавці й покупці цього активу повинні заплатити всі податки в бюджет України. Про жодні "ДНР"-"ЛНР" не може йтися апріорі. Так, фізично Старобешівська ТЕС "Донбасенерго" знаходиться на тимчасово окупованій території, а нинішні кінцеві бенефіціари компанії сидять у Москві. Але окупанти й терористи не повинні отримати від цієї угоди ані копійки", - резюмував Ігор Гузь.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua