ДПСУ підключилася до баз даних Інтерполу. Ми стали частиною єдиної міжнародної системи розшуку злочинців – Арсеній Яценюк (відео)
четвер, 20 серпня 2015, 13:43

На виконання плану дій з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом Україна підключилася до баз даних Інтерполу. Тепер особи, які перебувають у базі даних Інтерполу не зможуть пройти через державний кордон України і будуть затримані українськими прикордонниками.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт»  Арсеній Яценюк в четвер, 20 серпня, під час відвідання пункту пропуску через державний кордон України «Бориспіль» Державної прикордонної служби України.

Глава Уряду ознайомився з порядком функціонування бази даних Інтерполу, підключених до мереж ДПСУ, яка працює на першій і на другій лінії прикордонного контролю.

Він зазначив, що в рамках  запровадження заходів з лібералізації візового режиму Україна повинна зробити «масу технічної роботи для того, щоби українські громадяни отримали право безвізово їздити до країн-членів Європейського Союзу, до шенгенської зони». «І те, що сьогодні відбувається в аеропорту «Бориспіль» - це одна з ключових технічних умов, які необхідно було виконати для України, щоби просунутися в питанні лібералізації візового режиму», - зазначив  Арсеній Яценюк.

За словами Глави Уряду, можливість перевіряти паспорти осіб, які перетинають український державний кордон, через базу даних Інтерполу була одна з основних умов європейських партнерів: «Щоб ми контролювали переміщення осіб, які знаходяться в міжнародному розшуку».

«Нарешті за 20 років вперше ми отримали доступ безпосередньо до баз даних Інтерполу. І тепер будь-яка особа, яка знаходиться в міжнародному розшуку, перевіряється Державною прикордонною службою України, безпосередньо отримується інформація з баз даних Інтерполу. У випадку, якщо така особа знаходиться в міжнародному розшуку, вона переводиться на другу лінію перевірки і по ній вже вживаються відповідні процесуальні заходи».

24 серпня Україна  виходить з так званої бази розшуку країн СНД, тому що Москва не виконує процесуальні доручення. «І наше під'єднання до баз даних Інтерполу означає, що тепер ми стали частиною єдиної міжнародної системи розшуку злочинців», - наголосив Глава Уряду.

Він також зазначив, що суттєво скорочується термін проходження громадянами українського державного кордону: «Починали ми з того, що ще два роки тому пройти через державний кордон займало мінімум дві хвилини. В силу нових технічних можливостей Державної прикордонної служби і запровадження практично безконтактного методу спілкування з прикордонником, коли паспорт перевіряється електронною системою, прикордонник зразу отримує дані, з двох хвилин цей час скорочений максимум до 10 секунд».

Арсеній Яценюк особисто перевірив роботу автоматизованої системи перевірки документів. Процес сканування паспорта та проходження паспортного контролю зайняв кілька секунд.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua