Енергетична євроінтеграція України вимагає чіткої політичної позиції держави, - Наталія Кацер-Бучковська
вівторок, 20 вересня 2016, 16:56

Енергетична євроінтеграція України неможлива без інтеграції енергосистеми України в Європейську мережу системних операторів з передачі електроенергії (ENTSO-E), що, у свою чергу, є абсолютно реальним з точки зору технічних можливостей, але вимагає чіткої політичної позиції України, яку необхідно продемонструвати європейським партнерам.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час Міжнародної конференції на тему: «Технічне дослідження можливості синхронного об’єднання Української та Молдовської енергосистем з континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E», яка відбулась сьогодні в Києві.

Зокрема, вона зазначила, що технічну можливість енергетичної євроінтеграції України підтверджує вже реалізований проект «Технічне дослідження можливості синхронного об’єднання Української та Молдовської енергосистем з континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E».

Водночас парламентар відзначила, що разом з технічними можливостями важливою є політична підтримка реалізації інтеграційних процесів у рамках приєднання до ENTSO-E.

«Україна повинна мати тверду політичну волю та скоординовану програму діяльності органів державної влади щодо процесу інтеграції об’єднаної енергосистеми України до ENTSO-E. Це повинно бути чітко зафіксовано як один з пріоритетів розвитку енергетичного сектору України в національній енергетичній стратегії», - наголосила вона.

Наталія Кацер-Бучковська також відзначила необхідність проведення економічного дослідження реалізації кожного зі сценаріїв синхронної роботи української об’єднаної енергосистеми з континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E.

«Оскільки кожен з сценаріїв технічно можливий, але вимагає значних фінансових витрат, рішення повинно бути максимально зваженим та економічно доцільним», - зазначила парламентар.

Як підкреслила представник фракції «Народний фронт», інтеграція ринків електроенергії України з країнами Європейського Союзу передбачена рядом ключових документів щодо євроінтеграції України, зокрема Меморандумом між Україною та Європейським Союзом про порозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі, Угодою про асоціацію, Протоколом про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та іншими.

«З метою виконання взятих на себе зобов’язань в рамках зазначених документів та для досягнення максимально ефективного результату щодо інтеграції об’єднаної енергосистеми України до ENTSO-E, Україна повинна впроваджувати положення Третього енергопакета. Це, в свою чергу, зумовить створення необхідного підґрунтя для участі України в європейському ринку електроенергії», - підкреслила Кацер-Бучковська.

Парламентар також наголосила, що на цьому шляху Верховна Рада України повинна якнайшвидше прийняти «Закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», а також «Закон про ринок електричної енергії України». 

Енергетична євроінтеграція України неможлива без інтеграції енергосистеми України в ENTSO-E, що є абсолютно реальним з точки зору технічних можливостей, але вимагає чіткої політичної позиції України, яку необхідно продемонструвати європейським партнерам, а також потребує максимальної адаптації необхідної нормативно-правової бази до стандартів ЄС та значної фінансової підтримки цього напряму», - резюмувала представник фракції «Народний фронт». 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua