Енергетика може бути непосильним тягарем або точкою росту для економіки, - Наталія Кацер-Бучковська
середа, 15 лютого 2017, 19:03

Питання приватизації державних енергетичних підприємств є стратегічним і тому повинно бути відображене в Енергетичній стратегії держави разом із визначенням, які саме підприємства необхідно приватизувати, терміни проведення приватизації, їх умови тощо.

Про це заявила член Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи питання корпоратизації, управління та приватизації державних підприємств.

Вона зазначила, що «енергетика може бути непосильним тягарем або точкою росту для економіки, в залежності від того, як нею управляти».

Так, за інформацією народного депутата, вік українських енергетичних активів у середньому становить близько 40 років.

«Деякі об’єкти зношені на 60-85%. Понад 92% енергоблоків ТЕС відпрацювали свій ресурс, 26% магістральних та 17% розподільчих електромереж потребують негайної заміни. Але при цьому споживання електричної енергії постійно зростає, енергопостачальні компанії не мають ресурсів, щоб забезпечувати безперебійне, якісне та безпечне електропостачання для споживачів електричної енергії, що є реальною загрозою енергетичній безпеці України», - заявила народний депутат.

За її словами, на сьогоднішній день в Україні існує 3,5 тисяч державних підприємств, з них 2 тисячі підприємств – неліквідні, а 1,5 тисячі потрібно приватизувати. Як зауважила Наталія Кацер-Бучковська, «подібна ситуація з неліквідними підприємствами особливо небезпечна зі стратегічно важливою для національної безпеки галуззю – енергетикою».

«Питання приватизації енергетичних підприємств є стратегічним і повинно бути відображене в Енергетичній стратегії разом із визначенням, які саме підприємства необхідно приватизувати, терміни проведення приватизації та їх умови. Приватизація державного майна повинна проходити за конкурентними умовами, виважено та прозоро, із ґрунтовним вибором інвесторів і відповідальним підходом до приватизації майна, що має стратегічне, соціальне, екологічне значення», - наголосила парламентар.

Наталія Кацер-Бучковська також зауважила, що «не дивлячись на прийняте рішення ще в 2015 році щодо чергової хвилі приватизації стратегічних підприємств України, практична імплементація цього процесу так і не розпочата».

Вона повідомила, що згідно з планом-графіком виставлення на продаж у 2017 році державних пакетів акцій, Фонд державного майна пропонуватиме до продажу за конкурсом або на аукціоні наступні активи: п’ять контрольних пакетів акцій обленерго («Харків-», «Запоріжжя-», «Миколаїв-», «Черкаси-» та «Хмельницькобленерго»); ПАТ «Центренерго», який підлягатиме продажу на конкурсі зі залученням радника за рішенням Уряду.

«Проте даний план копіюється з року в рік, а реального процесу приватизації не відбувається», - підкреслила Кацер-Бучковська.

При цьому парламентар додала, що успішним прикладом приватизації стратегічно важливих підприємств, в тому числі й енергетичних, може бути досвід Польщі.

«Там з 1991 по 2015 рік було приватизовано 6003 підприємства, що дало дохід до державного бюджету у розмірі $45,61 млрд. Процес реструктуризації підприємств позитивно вплинув на економіку країни, а також запустив роботу Варшавської біржі, яка наразі є однією з передових в регіоні», - розповіла вона.

«Повертаючись до українських реалій хочеться відмітити, що держава не може далі тягнути цю тяжку валізу неефективних, непотрібних державних активів, котрі часто є джерелом корупції для груп впливу», - резюмувала Наталія Кацер-Бучковська.  

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua