Фракція «Народний фронт» засуджує гальмування реформи служби в органах місцевого самоврядування, - Олена Бойко
п’ятниця, 4 березня 2016, 11:45

Фракція «Народний фронт» засуджує гальмування реформи служби в органах місцевого самоврядування, яке спостерігається через затягування початку діяльності робочої групи по підготовці до другого читання законопроекту №2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування», яку очолює представниця «Батьківщини» Альона Шкрум.

Про це заявила народний депутат фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко під час круглого столу «Проблеми і перспективи законодавчого регулювання служби в органах місцевого самоврядування».

Вона нагадала, що урядовий законопроект №2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування» у першому читанні прийнято 23 квітня минулого року. Проте робоча група по підготовці його до другого читання, яку очолює народний депутат фракції  «Батьківщини» Альона Шкрум, почала роботу лише у лютому 2016 року. Як повідомила Олена Бойко, на єдиному робочому засіданні цієї робочої групи народні депутати з понад п’ятисот поправок опрацювали лише близько двадцяти.

«Отже очевидним є гальмування процесу реформування публічної служби. 10 грудня 2015 року прийнято закон «Про державну службу», який вступає в силу 1 травня. Якщо до цього часу не проголосуємо за законопроект №2489 – служба в органах місцевого самоврядування буде в правовій комі», - наголосила Олена Бойко.

За словами народного депутата, під час круглого столу представники органів місцевого самоврядування висловити власне бачення щодо концептуальних питань законопроекту, а саме: сфери його дії, особливостей проходження служби в органах місцевого самоврядування, принципів оплати праці, деполітизації, ролі контрольних функцій держави щодо служби в органах місцевого самоврядування.

«Найбільш дискусійною і неприйнятною для представників всіх асоціацій місцевого самоврядування стала ініціатива «Реанімаційного пакету реформ» та  народного депутата фракції «Батьківщина» Альони Шкрум, яка полягає в тому, щоб вивести за межі дії закону всі виборні посади та визначити посади керуючих справами, по суті, керівниками виконкомів», - повідомила представник фракції «Народний фронт».

Як пояснила Олена Бойко, така позиція «РПР» та народного депутата фракції «Батьківщина» є  неконституційною. «Стаття 141 Конституції України визначає, що сільський, селищний, міський голова, голова районної та обласної ради очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях. А стаття 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає їх як  посадових осіб місцевого самоврядування. Стаття 42 цього ж закону містить перелік повноважень, які є, по суті, адміністративно-господарчими. Таким чином, зазначені «виборні посадовці» не можуть визначатись як «політичні посади» і позбавлятись права управління виконавчим органом», - наголосила вона.

«Прикро, що у голови робочої групи Альони Шкрум відсутнє розуміння різниці між системою управління виконавчим органом у державному управлінні та виконавчим органом місцевого самоврядування. Застерігаю: якщо така концепція буде прийнята, на практиці обраний голова матиме повноваження представляти громаду, очолювати раду і… все. А виконком очолить керуючий справами. А це призведе до двовладдя та розвалу системи місцевого самоврядування», - заявила представник фракції «Народний фронт».

Вона також закликала дослухатись до позиції асоціацій органів місцевого самоврядування, науковців, державників щодо «хибності і неконституційності позбавлення повноважень обраних посадовців».

«Це питання національної безпеки!» - резюмувала народний депутат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua