Глава Уряду вимагає створити незалежний орган із формування тарифної політики (відео)
четвер, 14 травня 2015, 14:17

Уряд України разом із європейським енергетичним співтовариством розробили проект закону щодо створення незалежного органу зі встановлення цін і тарифів на енергоресурси. На засіданні Уряду в четвер, 14 травня, Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту України в найкоротші терміни ухвалити цей законопроект.

Арсеній Яценюк назвав «надважливим» питання, хто і яким чином встановлює ціни і тарифи на енергоресурси. Він нагадав, що відповідно до чинного законодавства, ціни і тарифи встановлює не Кабінет Міністрів, «а виключно так званий незалежний орган - Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг».

Глава Уряду повідомив, що Кабінет Міністрів разом із європейським енергетичним співтовариством напрацювали новий проект закону, «мета якого – створення незалежного, професійного органу по встановленню цін і тарифів на газ, електроенергію та будь-які комунальні послуги».

«Цей закон повністю відповідає європейським стандартам», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк звернувся до членів Парламенту в найкоротші терміни ухвалити цей законопроект: «Дуже багато політичних сил замість того, щоб виконувати коаліційну угоду, вже почали готуватися до місцевих виборів. Треба не просто виконувати коаліційну угоду, але й нести відповідальність перед країною і перед людьми за те, під чим ми всі підписалися і за що всі голосували. Це і сама коаліційна угода, і Програма дій Уряду. Це наш шлях реформ, який би він не був складний».

«Прибираємо політику, а працюємо виключно фахово», - додав він.

За словами Глави Уряду, в країні повинен бути створений новий незалежний, прозорий, ефективний орган, який відповідає європейським стандартам: «Щоб ні в кого ніколи не виникало сумніву, що ті чи інші й і тарифи встановлені непрозоро або без економічного обґрунтування».

«Це моя категорична вимога як Прем'єр-міністра країни – незалежний орган, що відповідає за формування тарифної політики. А завдання Уряду – це забезпечення громадян України субсидіями», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він також повідомив, що завтра під час години запитань до уряду його представники доповідатимуть, зокрема, по темі субсидій та енергоефективності.

«Завдання – це зменшити споживання енергетичних ресурсів. Зменшення рахунків через зменшення споживання газу, електроенергії і через запровадження енергомодернізації», - наголосив Глава Уряду

Він повідомив, що разом із німецькими партнерами зроблений серйозний крок вперед - німецький Уряд виділяє 500 мільйонів євро, частина з яких піде на енергоефективність і енергомодернізацію.

Крім того, Арсеній Яценюк повідомив, що запропонував Президенту і Прем'єр-міністру Франції залучити французькі компанії до співпраці в сфері енергозбереження в Україні, в тому числі за рахунок довгих кредитів, які надаються французьким Урядом. «Допомогти українцям утеплити свої будинки, поміняти котли і зменшити фактично рахунок, який сплачують українці за газ і за електроенергію»,  - пояснив він.

Арсеній Яценюк також повідомив, що західні партнери підтримали позицію щодо необхідності зміни оподаткування в енергетичному секторі, аби залучити більше інвесторів для збільшення обсягів видобутку нафти, газу і зменшення залежності, зокрема від Росії. Також, повідомив він, Уряд активно працює над тим, «щоб до української газотранспортної системи все-таки  надійшли реальні інвестиції від європейських і американських партнерів».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua