ГПУ винесла підозру російському слідчому, який обвинувачував Арсенія Яценюка в "чеченській справі"
п’ятниця, 1 лютого 2019, 16:43

Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру у вчиненні злочину слідчому Слідчого комітету РФ Артуру Найманову за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності лідера партії "Народний фронт", Прем'єр-міністра України 2014-2016 років Арсенія Яценюка.

Про це у п’ятницю, 1 лютого, повідомив прокурор відділу ГПУ Олександр Новіков.

Йдеться, зокрема, про фальшування справи, за якою Єсентукський міський суд Ставропольського краю РФ у березні 2017 року оголосив про заочний арешт Арсенія Яценюка за нібито його участь в збройних сутичках у Чечні в 1994-1995 роках та вбивство 30-ти російських військових. Обвинувачення проходило, зокрема, за статтями УК РФ "Участь в стійкій озброєній групі (банді) або в здійснюваних нею нападах" та "Умисне вбивство при обтяжуючих обставинах".

"Сьогодні складено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 272 Кримінального кодексу за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні тяжкого злочину з фальсифікацією доказів слідчого Слідчого комітету РФ", - повідомив прокурор.

За його словами, вказаний слідчий за відсутності будь-яких доказів підписав постанову про притягнення до кримінальної відповідальності.

Він наголосив, що обвинувачення, висунуті в цій справі, "ґрунтувалися на матеріалах, які законодавством самої Російської Федерації фактично були недопустимими, не могли бути покладені в основу обвинувачення": "Зокрема, на момент підписання слідчим вказаних підозр навіть вироком російського суду було встановлено, що дані докази є недопустимими".

Нагадаємо, в рамках так званої "чеченської справи" російські "слідчі" також знайшли фотографію членів УНА-УНСО 1992 року в Придністров’ї, на якій начебто "змогли" ідентифікувати Арсенія Яценюка.

Росія звернулася до Інтерполу з проханням оголосити Арсенія Яценюка в міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції до Росії. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до керівництва Інтерполу з проханням відхилити позов Росії. Міністерство юстиції України офіційно звернулося до всіх демократичних країн та Європейського суду з прав людини з вимогою утриматися від визнання рішень, прийнятих російською владою і судами стосовно Арсенія Яценюка. Інтерпол відмовив у клопотанні РФ як політично вмотивованому.

Арсеній Яценюк подав позов проти Росії до Європейського суду з прав людини.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua