Ігор Алексєєв: Ухвалення антирейдерського закону – потужний сигнал підприємцям та інвесторам про захист їх прав та власності
п’ятниця, 7 жовтня 2016, 12:02

Завдяки ухваленню антирейдерського закону №5067 найпоширеніші рейдерські схеми в Україні будуть неможливі, що стане потужним сигналом підприємцям, інвесторам та всім громадянам про захист їхнього майна, корпоративних прав та власності в нашій країні.

Про це заявив голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції та виконання рішень судів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя,  представник фракції "Народний фронт" Ігор Алексєєв в інтерв’ю журналістам, коментуючи вчорашнє  рішення парламенту.

Він зазначив, що законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності" №5067 був розроблений робочою групою за участі народних депутатів та Міністерства юстиції, зокрема міністра, представника "Народного фронту" Павла Петренка.

Як зауважив народний депутат, мотивом до розробки цього законопроекту стала досить складна ситуація із захистом права власності та корпоративних прав в Україні.

"Ми бачили тисячі випадків, коли у громадян відбирали нерухомість, незаконно захоплювали підприємства тощо. Тому ми – міністерство і депутати – вийшли зараз з такою ініціативою щодо протидії рейдерству", - наголосив він.

Народний депутат звернув увагу на ключові положення цього системного закону, які фактично "знищують усі зловживання, що використовувались нечесними на руку особами для захоплення підприємств та власності".

"По-перше, запроваджена кримінальна відповідальність з конфіскацією майна та позбавленням волі до 8-ми років для всіх учасників, які причетні до рейдерських схем. По-друге, запроваджено нотаріальне засвідчення справжності підписів на провадженнях. Ми бачили ситуацію, коли приносили якісь незрозумілі документи, якісь незрозумілі підписи без нотаріального посвідчення, і на підставі цих фіктивних "документів" змінювались власники підприємств та майна", - розповів він.

По-третє, за словами Ігоря Алексєєва, встановлена відповідальність для посадових осіб, зокрема для нотаріусів, аж до позбавлення їх ліцензії у разі виявлення, що вони незаконно проводили ті чи інші реєстраційні дії.

"Четверте, що найважливіше: багато рейдерських схем проходило через фіктивні рішення суддів. Тепер запроваджена норма, що якщо реєстраційна дія проводиться на підставі рішення суду, то таке рішення має бути в єдиній електронній системі судових рішень", - пояснив народний депутат.

Як наголосив представник фракції "Народний фронт", завдяки запровадженню нововведень цього закону, фактично "руйнуються ті популярні схеми, які використовувалися останніми десятиліттями для незаконного захоплення підприємств".

"Такий крок – це сигнал для наших підприємців, для наших громадян та інвесторів про те, що, нарешті, їхнє майно, корпоративні права та власність в Україні захищені. Сподіваємося, що Президент невідкладно підпише цей закон, він вступить в силу і наступного дня найпоширеніші рейдерські схеми в Україні будуть неможливі", - резюмував Ігор Алексєєв.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua