Ігор Алексєєв: Закон Про Конституційний Суд є кінцевим законопроектом для запуску судової реформи (відео)
четвер, 9 лютого 2017, 15:09

Верховна Рада прийняла за основу проект закону "Про Конституційний Суд України", який фактично є кінцевим законопроектом для завершення судової реформи в Україні.

Проект закону №5336-1, напрацьований групою народних депутатів, в тому числі представником фракції “Народний фронт” Леонідом Ємцем, підтримали 239 народних депутатів.

Як пояснив у коментарі журналістам, народний депутат фракції “Народний фронт”, член Комітету з питань правової політики та правосуддя Ігор Алексєєв, законопроект імплементує зміни до Конституції в частині правосуддя, що набрали чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КСУ, статусу суддів Конституційного Суду, встановлює норми щодо підстав і порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень суду.

“Фактично це є продовженням тих законодавчих ініціатив, які парламент успішно ухвалює впродовж останнього часу для проведення судової реформи. Зміни до Конституції, які були набули чинності у вересні 2016 року, Закон України "Про судоустрій та статус суддів", Закон "Про Вищу раду правосуддя". Фактично єдине, що лишилося для проведення судової реформи - це мав бути Закон "Про Конституційний Суд”, - розповів народний депутат.

Ігор Алексєєв пояснив, що законопроект уперше пропонує ввести інститут конституційної скарги, яку зможе подати фізична або юридична особа за умови, якщо було використано всі національні засоби юридичного захисту.

“Це законодавча новела, яка передбачає новий спосіб захисту громадян, які можуть звернутися до КС, якщо вважають, що рішення суду порушило Конституцію Україну. І в подальшому така скарга може стати підставою для оскарження попереднього рішення суду”, -- пояснив представник “Народного фронту”.

За словам Алексєєва, далі співавтори законопроекту, та зацікавлені народні депутати, переходять допрацьовувати законопроект на майданчики Комітету з питань правової політики та правосуддя.

“Є певні зауваження та пропозиції до цього законопроекту як його покращити. І за результатом дискусії найближчими тижнями ми вийдемо на позитивне голосування по цьому закону і повністю завершимо розбудову законодавчого масиву для проведення судової реформи в Україні”, - наголосив Алексєєв.

Окрім того, як йдеться в пояснювальній записці до законопроекту "Про Конституційний Суд", він діятиме у складі колегій, сенатів або Великої палати. В рамках колегій вирішуватимуться питання щодо відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання за індивідуальною конституційною скаргою особи. Велика палата у повному складі суддів КСУ вирішуватиме питання щодо конституційності законів України, актів ВРУ, Президента, КМУ; офіційного тлумачення Конституції.

“Законопроект запроваджує конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді КСУ, яким передбачено, що Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів формуватимуть конкурсні комісії”, - резюмовано в пояснювальній записці.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua