Ігор Алексєєв: Закон про Конституційний Суд є завершальним етапом судової реформи (відео)
вівторок, 11 квітня 2017, 13:09

Ухвалення закону про Конституційний Суд України стане завершальним кроком у реформі судової системи.

Про це заявив народний депутат фракції “Народний фронт”, член Комітету з питань правової політики та правосуддя Ігор Алексєєв на брифінгу у Верховній Раді.

“Саме цей парламент ухвалив конституційні зміни, які дозволили прибрати всі ті проблеми і зловживання, які були в судовій частині в питанні недоторканності, в питаннях призначень суддів на посаду. Було прибрано відповідний політичний вплив під час призначень і переведень суддів. Саме цей парламент ухвалив нову редакцію закону про судоустрій та статус суддів, про Вищу раду правосуддя, і ми зараз перебуваємо в процесі формування та оновлення нового Верховного Суду України відповідно на прозорих конкурсних посадах. І сьогоднішній закон про Конституційний Суд є фактично одним із завершальних етапів щодо проведення судової реформи і формування нових судових інститутів згідно європейських та світових стандартів”, - заявив Алексєєв.

Політик наголосив, що законопроект №5336-1 отримав підтримку міжнародних інституцій, в тому числі його позитивно оцінила Венеційська комісія.

Новий закон про Конституційний Суд пропонує низку новацій, які допоможуть громадянину якісніше відстоювати свої права в судах.

“В першу чергу, в цьому законі запроваджується такий особливий інститут, як конституційна скарга, відповідно до якого кожен громадянин без виключення може звернутися з конституційною скаргою до КСУ в тому випадку, якщо судове рішення, яке було винесене по його справі, підпадає під сумніви. І така норма є важливою гарантією прав і свобод людини та громадянина”, - сказав представник “Народного фронту”.

“Законом також передбачено нові засади формування суддівського корпусу, відповідно до якого на посади суддів призначатимуться люди, які попередньо номінуються конкурсною комісією. Також закон є завершальним щодо реформи судочинства та судоустрою - він є завершальним кроком на шляху до реалізації судової реформи”, - підкреслив народний депутат.

Ігор Алексєєв також повідомив про “спроби деяких депутатів та фракцій щодо вихолощення норм цього закону”.

“Саме тому в сесійному залі триває палка дискусія щодо законопроекту, до якого внесено близько 900 правок. Ми розглядаємо їх по повній процедурі. І сподіваємось, що той законопроект, який запропоновано в редакції комітету – у найбільш зваженій і вивіреній редакції - буде підтримано сьогодні в сесійному залі”, - підсумував представник “Народного фронту”.

Як відомо, 9 лютого парламент прийняв у першому читанні проект закону про Конституційний Суд України. Цей законопроект імплементує зміни до Конституції щодо правосуддя, що набули чинності 30 вересня 2016 року, щодо діяльності КС, статусу суддів Конституційного Суду, встановлює норми щодо підстав та порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ та виконання судових рішень.

Законопроект №5336-1 також змінює організаційну структура КСУ - в складі суду будуть діяти: Велика Палата - 18 суддів, два сенати - по 9 суддів у кожному, і 6 колегій - по 3 судді в кожній.

Велика Палата Конституційного Суду України розглядатиме питання по суті в межах повноважень Конституційного Суду, визначених Конституцією. Сенат КСУ розглядатиме питання відповідності Конституції і законам України щодо конституційної скарги особи. Колегія Конституційного Суду - вирішення питань щодо відкриття конституційних проваджень у справах за конституційним поданням, конституційним зверненням, конституційною скаргою.

Крім того, прописана в проекті закону процедура відбору дозволить призначити нових, професійних, незалежних суддів і якісно оновити склад КС України - суддею може стати громадянин України з вищою юридичною освітою і стажем професійної діяльності не менше 15 років. Він призначатиметься до КСУ на 9 років без права бути призначеним повторно.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua