Ігор Лапін: Закон про спрощення приватизації дозволить залучати інвестиції та запустити продаж малих підприємств (відео)
понеділок, 26 лютого 2018, 15:31

Закон про спрощення приватизації (№7066), проголосований ще 8 лютого, має бути підписаний президентом, аби держава продемонструвала свою інвестиційну привабливість.

Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт», перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Ігор Лапін під час Погоджувальної ради.

«8 лютого, нагадаю, був проголосований законопроект, підписаний спікером і направлений Президенту на підпис. Там він поки лишається непідписаним. Що це означає? Фактично два місяці ми не можемо без нового закону запустити спрощену процедуру приватизації. А це десятки малих підприємств, які могли б бути виставлені на приватизацію за спрощеною процедурою через систему Prozorro. І це є також своєчасна підготовка об`єктів великої приватизації», - заявив Ігор Лапін.

«Тож до Спецільноі комісії з питань приватизації надходить велика кількість документів щодо об`єктів, які або не можна приватизовувати, або їх не вигідно приватизовувати власниками із надуманих причин. Так, в грудні комісія розглядала питання щодо передачі Івано-Франківського локомотивного заводу. Нагадаю, що кошти за приватизацію були сплачені до бюджету ще в 2017 році, але акції до цього часу не передані», - повідомив народний депутат.

Ігор Лапін наголосив, що загалом, аби не втратити інвестиційну привабливість і стратегічні спроможності, необхідно провести грамотну й зважену політику, а для цього потрібен підписаний відповідний закон.

Як відомо, основною метою даного закону є спрощення процесу приватизації за рахунок спрощення класифікації об'єктів приватизації - поділу на об'єкти малої та великої приватизації. Також законом передбачено розширення переліку об'єктів, що можуть виставлятися на продаж, скорочення термінів виставлення на продаж, можливість оформлення банківської гарантії, уніфікація способів продажу держмайна.

Встановлено також, що у разі проведення великої приватизації залучатимуться міжнародні радники, а мала приватизація проходитиме на електронних торгах. До групи малої приватизації потрапляють об'єкти нерухомості, невеликі підприємства, а до групи великої приватизації входять об'єкти, активи яких перевищують 250 млн грн. Також скорочуються строки підготовки до продажу об’єктів з нинішніх 9-12 місяців до 4-5 місяців і збільшується строк для подання заявок потенційних покупців з 20-45 днів до 20-180 днів. 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua