Ігор Васюник: Історичний ансамбль Львова тепер буде захищений законом
вівторок, 19 червня 2018, 15:33

Ухвалений Верховною Радою закон №1553 допоможе захистити від навмисного знищення пам’ятки ЮНЕСКО в Україні, зокрема, увесь історичний ансамбль міста Львова.

Про це написав народний депутат фракції «Народний фронт», один із співавторів даного законопроекту Ігор Васюник на своїй сторінці у Facebook у вівторок, 19 червня.

«Мова йде про увесь історичний ансамбль міста Львова, Софіївський собор та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерську лавру, будівлю університету в Чернівцях, колишню Резиденцію Буковинських митрополитів, старовинні дерев’яні церкви на Львівщині, букові праліси Карпат. Це ті пам’ятки, на які їдуть подивитись в Україну зі всього світу. І водночас – привабливі для забудовників-вандалів, які руйнують ці пам’ятки незаконними забудовами. Об’єкти ЮНЕСКО в Україні до сьогодні ніяк не захищались законодавством України», – пояснив Ігор Васюник.

За його словами, закон №1553 «Про внесення змін до ЗУ «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам’яток культурної спадщини ЮНЕСКО в Україні) закріплює чітко правовий статус об’єкта всесвітньої спадщини та вводить чіткі визначення «об’єкт всесвітньої спадщини», «буферна зона об’єкту всесвітньої спадщини», «видатна універсальна цінність», «номінування об’єкта культурної спадщини».

Цей закон, за словами народного депутата з Львівщини, передбачає створення Органу управління, який розроблятиме план управління пам’яткою ЮНЕСКО, здійснюватиме контроль, моніторинг ситуації, нагляд за виконанням робіт на об’єкті, вживатиме заходів щодо недопущення руйнування об’єкту, забезпечуватиме проведення наукових досліджень та готуватиме щорічний звіт.

Окрім того, Орган управління надаватиме висновки щодо містобудівних перетворень на території пам’ятки та їхніх буферних зонах. Ці висновки будуть обов’язкові до врахування при прийнятті рішень Міністерством культури щодо видачі дозволу на ті чи інші містобудівні перетворення (археологічні роботи, будівництво, земляні роботи та ін.).

Закон також передбачає створення Наглядової ради з метою нагляду за станом збереження пам’ятки. До Наглядової ради увійдуть незалежні фахівці з пам’ятко-охоронного середовища, громадські діячі, експерти, депутати, які контролюватимуть діяльність Органу управління.

«Ті, хто в судах всі ці роки захищали ці пам’ятки від вандалів – тепер матимуть право голосу і їхню думку зобов’язані будуть враховувати», – підсумував Ігор Васюник.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua