Ігор Васюник: Верховна Рада має ухвалити законопроект про охорону українських пам’яток ЮНЕСКО (фото)
вівторок, 12 червня 2018, 11:33

Народний депутат фракції "Народний фронт" Ігор Васюник наголосив на необхідності ухвалення законопроекту "Про внесення змін до закону "Про охорону культурної спадщини" щодо збереження пам’яток, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (№1553).

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами народного депутата, цей законопроект заповнює пробіли в пам’яткоохоронному законодавстві щодо пам’яток ЮНЕСКО в Україні. Також ним передбачається створення органів управління цими пам’ятками і Наглядових рад з числа авторитетних фахівців, які мали б своєю чергою напрацювати плани управління (збереження та розвитку) цими об’єктами.

"Немає такого тижня, щоб львів’яни не говорили про будівельний вандалізм в історичному Львові. Будують де хочуть і що хочуть, серед середньовічних кам’яниць зводять багатоповерхівки, на місці вікон вирубують двері в магазин, добудовують мансарди на 4-5 поверхів, власники ресторанів і кафе проводять ремонти так, що унікальна ліпнина разом з будівельним сміттям йде на смітник… Безліч скандалів, місто Львів не справляється з проблемою", – зазначив представник "Народного фронту".

"На законодавчому рівні в Україні навіть немає визначення "об’єкт всесвітньої спадщини" та "буферна зона". І це перший головний "аргумент" в судах від добре оплачуваних адвокатів грошовитих вандалів. Саме через відсутність в законодавстві України норм, які б захищали пам’ятки ЮНЕСКО, громадськість та експерти з пам’яткоохоронної діяльності роками доводять порушення в судах", – наголосив Ігор Васюник.

Він уточнив, що розгляд законопроекту в другому читанні запланований на 19 червня.

Цей документ, зазначив Ігор Васюник, який є одним із співавторів законопроекту, розроблявся широким колом фахівців, представниками Мінкультури. При його написанні були враховані зауваження та рекомендації міжнародної моніторингової місії від Комітету ЮНЕСКО. Свою підтримку до ухвалення законопроекту висловив також Український національний комітет ICOMOS.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua