Інформація щодо нібито порушень під час поставок в Україну озброєння не відповідає дійсності, - польська компанія (відео)
середа, 18 квітня 2018, 19:33

Інформація, що була поширена  деякими українськими ЗМІ щодо нібито порушень під час закупівель Міністерством оборони БМП-1 чеського виробництва у польської компанії Wtorplast не відповідає дійсності та не підтверджена жодними фактами.

Про це заявили представники та адвокат польської компанії Wtorplast, Міністерства оборони України та концерну “Укроборонпром” під час засідання Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, на якому розглядалося дане питання.

Крім того, вони наголосили, що голова Комітету Серій Пашинський чи його помічники “жодного разу не зверталися до них під час підготовки цього контракту, не мали інших контактів та не спілкувалися з ними”.

“В цій статті тільки одна правда, що перша країна НАТО нам почала поставляти летальну військову техніку”, - заявив Сергій Пашинський.

На прохання голови комітету, враховуючи резонанс оприлюдненої інформації, заступник міністра оборони Ігор Павловський, який відповідає за закупки, розсекретив частину фінансової інформації щодо вказаних закупівель.

Він наголосив, що Міністерство оборони не мало можливості закупити цю техніку в українського виробника, оскільки в нашій країні на даний момент не виробляються бойові машини піхоти класу 1 та 2.

“Вартість однієї машини за контактом орієнтовно, в залежності від комплектації, коливається в середньому $169 тис., що складає 4 млн 379 тис. грн. Вартість корпусу - $99 тис, башти з озброєнням – $66 тис., вартість робіт Житомирського бронетанкового заводу  - $4 тис. (БМП поставлялися в Україну в розібраному стані і збиралися тут. - Ред.)”, - повідомив Ігор Павловський.

Заступник міністра оборони також додав, що найнижча ціна на БМП-1, яку пропонували за останні роки, складала не менше 6,5 млн грн за одиницю. В цілому, за його словами, “розліт вартості БМП на ринку від $200 тис. до $550-600 тис. за одиницю в залежності від комплектації”.

На засіданні також була оприлюднена довідка Міністерства оборони про те, що за 9 років, які передували російській агресії, тодішня влада продала 315 одиниць БМП-1 за значно заниженою ціною - по документах від $9 тис. до $12 тис. за одиницю, що “підірвало обороноздатність нашої держави і тепер Україна змушена закуповувати цю техніку за кордоном”.

У свою чергу Сергій Пашинський оприлюднив дані міжнародних контрактів на поставку БМП-1: “Контракт Білорусія-Судан 2004 р.: БМП-1 - $500 тис., контракт Словаччина-Камбоджа 2009 р.: $186 тис.”.

У той же час перший заступник керівника концерну “Укроборонпром” Сергій Омельченко, який виконує доручення Міноборони щодо імпорту техніки, заявив, що публікації, подібні тій, що була оприлюднена в журналі “Новое время”, “суттєво ускладнюють роботу переговорних груп на всіх етапах умов контрактів на поставку летальної зброї в Україну”.

“Контракт, який ми зараз обговорюємо (поставки БМП-1 компанією Wtorplast”. - Ред.), знаходиться все ще в стані виконання. І у нас є надзвичайні побоювання, що саме через політичну чутливість систем експортного контролю озброєння цей контракт може навіть бути зірваний і не може бути виконаний до кінця”, - заявив Омельченко.

У свою чергу представники компанії Wtorplast заявили, що поширення недостовірної інформації в українських ЗМІ “нанесло значні репутаційні збитки компанії Wtorplas та може призвести до зриву контракту на поставку летальної зброї в Україну та матеріальних втрат у розмірі 1-1,5 млн євро".

Крім того, адвокат польської компанії заявив, що вони мають намір подавати позов до суду на журнал “Новое врємя” та автора  публікації. Він зауважив, що на даний момент це видання “ігнорує всі адвокатські запити компанії Wtorplast та не надає їм жодних доказів”.

Представники НАБУ та журналу “Новое время”, які були запрошені на засідання комітету, також не з'явилися.

“Теза у виданні про те, що “це є корупційною оборудкою” ніколи не може стосуватися компанії Wtorplast, тому що вона звітує міжнародним рейтинговим агентствам, звітує міжнародному аудиту і жодного разу не була замішана в жодному корупційному скандалі”, - заявив адвокат компанії.

Насамкінець присутній на засіданні командир роти, яка отримала на озброєння чеські БМП-1, підтвердив їх гарний технічний стан та якість.

“Це абсолютно нові машини. За час, який вони стоять на озброєнні частини, у нас був проведений повний цикл їх налагодження. Жодних нарікань з боку механіка, водія, навідників, операторів не було. Жодних недоліків на цей час не було виявлено”, - додав він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua