Інформпідтримка з боку Ради Європи сприятиме активізації добровільного об’єднання територіальних громад в Україні, - Олена Бойко
понеділок, 19 вересня 2016, 10:40

Інформаційна підтримка реформи децентралізації в Україні з боку Ради Європи  сприятиме активізації процесів добровільного об’єднання територіальних громад з врахуванням кращого позитивного європейського досвіду та практик.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт» Олена Бойко за результатами візиту делегації Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на запрошення Ради Європи до м. Страсбург (Франція) в рамках програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

До складі делегації Комітету ввійшли також народні депутати від «Народного фронту» Микола Федорук та Андрій Река.

Як зазначила Олена Бойко, серед тем, які порушувалися під час дискусій, була реформа децентралізації влади та розвиток місцевого самоврядування.

Під час зустрічі народний депутат зазначила на важливості єдності парламенту, Уряду, експертного середовища та громадянського суспільства у розумінні важливості реформи децентралізації та консолідації зусиль задля підтримки реформи та наголосила на досягненнях у просуванні реформи.

«Серед основних кроків на підтримку реформи є  прийняття та впровадження законів України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», «Про співробітництво територіальних громад». Задля ефективності реформи розроблено ще десять законопроектів, які мають вирішити нагальні питання: спрощення процедури добровільного об’єднання громад; приєднання до вже об’єднаних громад нових; підтримка інституту старост в частині фінансування перших виборів з державного бюджету, уточнення  повноважень старост», - наголосила вона.

На думку Олени Бойко, важливим досягненням є прийняття в цілому Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг».

«Цей закон  є продовженням бюджетної децентралізації, що дозволить зараховувати надходження від адміністративних послуг до місцевих бюджетів. Також парламент у першому читанні прийняв закон №4676 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об'єднання територіальних громад», який визначає чітку послідовність дій в процесі призначення перших місцевих виборів у територіальних громадах, утворених в результаті об`єднання територіальних громад різних районів, та зміни меж таких районів», - пояснила парламентар.

На запитання, яка підтримка Ради Європи є бажаною для просування реформи, Олена Бойко зазначила, що інформаційна підтримка реформ з боку РЄ сприятиме активізації процесів добровільного об’єднання територіальних громад з врахуванням кращого позитивного європейського досвіду та практик.

Усі члени української делегації висловили підтримку децентралізаційним процесам в Україні та запевнили, що вона відбувається через зміну законодавства та інституційних рамок відповідно до Європейських стандартів, посилення спроможності публічної влади на центральному та місцевому рівні.

«Маємо сподівання, що такі оптимістичні настрої української делегації реалізуються у ефективну одностайну підтримку децентралізаційних законопроектів у залі пленарних засідань під час голосування за них», - резюмувала Олена Бойко.

Зазначимо, що українська делегація під час свого візитку мала зустрічі з Снєжаною Самараджіч-Маркович, Директором Генерального директорату-ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи, Андреасом Кіфером, Генеральним секретарем Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, Рєжі Брійя, Спеціальним радником Генерального Секретаря Ради Європи та представником у Верховній Раді України, Лаймою Юревічене, Головою групи доповідачів з питань демократії Комітету міністрів Ради Європи, Деспіною Цхацівассіліоу, Керівником Департаменту з політичних справ та демократії Парламентської асамблеї Ради Європи.

Члени фракції "Народний фронт" також зустрілися з мером муніципалітету Хагенау  Клодом Стюрні та мером муніципалітету Кольмар Жільбером Мюйе, ознайомились із системою та практикою міжмуніципального співробітництва та об'єднання комун у Франції. Так само вони мали можливість ознайомитись із досвідом муніципальної консолідації в Німеччині, інструментами транскордонного співробітництва між Францією та Німеччиною під час зустрічі з директором Євро-Інституту Георгом Вольтером.

 

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua