Із підтримкою США ми можемо стати членами НАТО. Це історична місія - Арсеній Яценюк під час дискусії КБФ (відео)
середа, 27 січня 2021, 13:31

«Членство в НАТО - це історична місія, якої ми можемо досягти. Є шанс зробити це з новою адміністрацією США. Ми втратили таку можливість 2008-го. Давайте зараз використаємо шанс долучитися до НАТО, аби Україна отримала план дій щодо членства в Альянсі», - наголосив Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, Голова Київського Безпекового Форуму, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 27 січня.

Арсеній Яценюк висловив переконання, що нова адміністрація США захищатиме і підтримуватиме Україну, як це відбувалося за часів адміністрації Обами-Байдена. Він процитував історичну промову тоді віце-президента Байдена у Верховній Раді 2015 року, коли той сказав, що США не визнаватиме сфери впливу за жодною країною, а суверенні держави мають право на власні рішення і на вибір союзів.

«Переконаний, що це дуже чіткий знак, що Сполучені Штати за адміністрації Байдена зроблять все можливе, аби Україна отримала план дій щодо членства в НАТО», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Голова КБФ підкреслив, що це може стати історичною місією нової адміністрації США:  «захистити Україну, зробити Україну невід’ємною частиною найсильнішого демократичного альянсу у світі - в НАТО».

Арсеній Яценюк наголосив, що на порядку денному двосторонніх відносин України та США насамперед має стояти відновлення територіальної цілісності та незалежності України: «Ми переконані, що американська адміністрація ніколи не визнає незаконну анексію, тиснутиме на Росію та накладатиме санкції, доки РФ повністю не виконає Мінські домовленості - не в російській інтерпретації, а в українській, в інтересах українського народу».

Окрім того, він висловив сподівання на підтримку економічних реформ в Україні з боку нової адміністрації США.

Ще одне питання на порядку денному - це підтримка українського війська, підкреслив Голова КБФ: «Ми переконані, що нова адміністрація допоможе українській армії стати більш потужною і надасть їй летальну оборонювальну зброю».

«Очікуємо, що адміністрація відновить міцний альянс між Сполученими Штатами та Європейським Союзом. Адже це була ціль Росії - підірвати єдність між США та ЄС і так перемогти в битві проти демократії в Європі та Штатах», - підкреслив лідер НФ.

Ще одним викликом для України Арсеній Яценюк назвав корупцію: «Уряд і президент України мають бути рішучими у впровадженні реформ і відновленні програми з МВФ. Незважаючи на те, що це дуже болючий шлях, але нам треба його пройти».

Арсеній Яценюк підкреслив, що «дуже оптимістичний» щодо майбутнього двосторонніх відносин: «США пройшли тест на демократію. Після усього, що трапилося, США стали навіть сильнішими. Сполучені Штати були, є і будуть взірцем реальної демократії. А що сильніша Америка, то сильніша Україна, і навпаки. Тож маємо об’єднати зусилля і зробити США та Україну більш процвітаючими. І ми маємо можливість цього досягти з новою адміністрацією і новим президентом США».

Київський Безпековий Форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua