Кабінет Міністрів ухвалив Програму діяльності Уряду та базові цілі та принципи публічної політики (відео)
четвер, 11 лютого 2016, 17:13

Уряд ухвалив Програму діяльності Кабінет Міністрів України та базові цілі та принципи публічної політики  (плану дій Кабінету Міністрів України на 2016 рік): «Це повинен бути наш спільний план між Урядом, Парламентом і Президентом, як реально проводити реформи в країні», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на першому відкритому для ЗМІ засіданні Уряду в четвер, 11 лютого.

Основа цього плану, підкреслив Глава Уряду, - 379 дуже конкретних, предметних рішень, які повинен прийняти Уряд разом з Парламентом і Президентом: «Закон, акт, постанова, мета прийняття і наслідок цього прийняття – це є основа нашого плану дій».

Водночас Арсеній Яценюк підкреслив, що виконання плану дій «можливе тільки тоді, коли ми як український Уряд, Парламент і Президент чітко виголошуємо принципи, на яких ми здатні далі продовжувати реформи в країні».

На позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України 4 лютого, нагадав він, Уряд оголосив принципи, що є невід'ємною частиною програми діяльності Уряду на наступний рік: «Це базові принципи, на яких Уряд готовий далі продовжувати свою роботу і на яких Уряд готовий далі проводити складні, непопулярні, але правильні реформи».

Перший пункт – це повна нетерпимість зі зволіканням реформ.

Глава Уряду наголосив на необхідності «реальних швидких кроків по проведенню реформ»: «Номер один – прозора, чесна, широкомасштабна приватизація об'єктів державної власності і прийняття відповідного законодавства. Одеський припортовий, Центренерго, обленерго і інші об'єкти, які зараз заборонені до приватизації, але не мають стратегічного значення для безпеки держави, повинні бути виставлені на чесні і прозорі аукціони з тією метою, щоб залучити інвестора, створити робочі місця і збільшувати економічний потенціал країни».

Необхідне також продовження дерегуляції української економіки, зменшення адміністративного і силового впливу на українську економіку, ухвалення великого дерегуляційного пакету для підвищення позиції України в рейтингу Doing business.

Серед необхідних змін він назвав реформу Державної фіскальної служби.

У поточному році повинна бути проведена судова реформа - ухвалення в другому читанні змін до Конституції України щодо судової реформи «з одночасним прийняттям нового закону про статус суддів і судоустрій, який передбачає не перепризначення чинних суддів, а реальну переатестацію, звільнення корумпованих суддів і чесний і прозорий набір на посади».

«Ми фактично переходимо на контракту армію, і українські Збройні Сили повинні повністю відповідати стандартам і критеріям Північноатлантичного альянсу», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що цьогоріч має відбутися «повноцінна імплементація Угоди про зону вільної торгівлі ЄС, прийняття необхідного законодавства для безвізового режиму і запровадження в цьому році безвізового режиму для громадян України».

У програмному документі Уряду передбачене також ухвалення законів про запровадження страхової медицини.

Другий блок , наголосив він, – це повна нетерпимість до незаконного втручання гілок влади в діяльність одна одної: «Нам просто треба виконувати Конституцію і відповідні закони. Кожен відповідає за свою ділянку роботи».

«Ми підзвітні, підконтрольні Парламенту. Ми поважаємо український Парламент. Але ми сподіваємось на таку саму повагу від членів українського Парламенту. Повагу до тих кроків, які ми робимо, і підтримку цього коаліційного Уряду», - додав він.

«Уряд відповідальний перед Президентом країни. Саме тому повинні мати конституційні, чіткі і взаємні стосунки з Президентом з тією метою, щоб Уряд реалізовував програму реформ, затверджену Президентом країни і підтриману українським Парламентом», - підкреслив Глава Уряду.

Третій блок – це «повна нетерпимість до політичного втручання і повна нетерпимість до корупції»: «Члени Парламенту відповідно до Конституції виконують свої конституційні зобов’язання, вносять закони, голосують за закони, запрошують Уряд і міністрів на звіти відповідно до Конституції. Але не призначають керівників державних компаній, не втручаються в діяльність міністрів, - так само, як і міністри не втручаються в діяльність народних депутатів України і лідерів політичних сил, - не вирішують свої інтереси через політичний шантаж чи безпосередньо втручання в діяльність органів державної виконавчої влади».

«Те ж стосується і бізнес-груп, які в тому числі через окремих представників українського Парламенту намагаються відстояти свої власні вузькопрофільні бізнес-інтереси. Це закінчилося. Так далі не буде ні при яких обставинах», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Будь-які бізнес-інтереси не можуть мати місця в сучасній українській політиці, наголосив він: «Міністри можуть зустрічатися з представниками підприємництва і бізнесу. Це наша робота – розвивати економіку, підприємництво, створювати робочі місця. Але будь-яка зустріч з будь-якими політичними діячами чи представниками бізнес-структур підлягає обов’язковій фіксації».

У тому випадку, якщо з'являються будь-які звинувачення в корупції по відношенню до будь-яких посадових осіб чи керівників державних підприємств, Уряд України невідкладно приймає рішення про проведення службового розслідування: «У разі необхідності така особа відстороняється від виконання обов’язків на період службового розслідування. І за результатами службового розслідування, які будуть публічно оприлюднені, приймається рішення про відповідальність тієї чи іншої посадової особи».

Ще один ключовий принцип, наголосив Глава Уряду, - це неприпустимість «незаконного і політично вмотивованого втручання правоохоронних і спеціальних органів в діяльність будь-яких органів державної влади»: «Якщо вчинений злочин, відповідно до кримінально-процесуального закону розпочинається розслідування. Кожен буде давати свідчення і відповідати по закону. Але якщо правоохоронна і спеціальна система використовується також з метою лобіювання інтересів, ми звертаємося до всіх правоохоронних органів розпочинати розслідування по відношенню до кожної посадової особи такого правоохоронного органу, відстороняти від виконання обов’язків і проводити так само службове розслідування».

Усі державні компанії рішеннями номінаційного комітету повинні отримати нових незалежних директорів: «Ні Прем'єр-міністр, ні міністр не повинні керувати державною компанією. Я вже не кажу про фракції і про окремих народних депутатів. Це порушення закону. Це політична корупція, яку ми не потерпимо».

«Те саме повинно відбутися з державними банками. Це не справа Уряду – керувати державними підприємствами чи банками і не справа політичного класу. На цього наймаються директори, як ми найняли, наприклад, на НАК «Нафтогаз України», який вперше за історію України став беззбитковим», - додав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також повідомив, що на найбільших 50 державних компаніях буде проведено міжнародний аудит: «Це і є принцип реальної нульової толерантності до корупції і відсутності політичного тиску і політичного втручання в діяльність державних підприємств».

На цих принципах цей Уряд далі буде продовжувати працювати, наголосив він: «Ми усвідомлюємо, що цей Уряд не найбільш популярний. Це не є наша мета. Наша мета – це рейтинг країни, а не рейтинг тих, хто сидить за цим столом».

«Ми як члени Уряду сподіваємося, що члени Парламенту, члени парламентської коаліції нарешті відкинуть особисті претензії, спроби шантажу, вічні політичні дискусії про те, що все погано. Ми робимо те, що необхідно для країни, те, під чим підписалася коаліція, за що вона проголосувала і на що був призначений цей склад Уряду», - наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд подав до Парламенту звіт про свою діяльність: «Ми у вівторок готові вкотре звітувати про пророблену роботу за минулий рік».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua