Кабмін має оперативно відшкодувати збитки постраждалим внаслідок вибухів на Чернігівщині, - Олександр Кодола (відео)
вівторок, 16 жовтня 2018, 16:23

Керівництво Генерального штабу та Міністерства оборони України повинно провести службове розслідування та публічно відзвітувати щодо причин і обставин нещодавніх вибухів на військовому арсеналі біля міста Ічня, а також на інших складах боєприпасів, які відбулися раніше, та притягти усіх винних осіб до відповідальності.

Про це заявив представник фракції "Народний фронт", член оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на Чернігівщині Олександр Кодола під час брифінгу у парламенті.

"Як народний депутат я вимагаю публічного звіту керівника Генерального штабу України, міністра оборони України щодо вибухів біля міста Ічня та на інших складах боєприпасів. Я вимагаю провести публічний звіт щодо заходів, запроваджених з метою  охорони та безпеки експлуатації військових складів, на яких здійснюється зберігання боєприпасів; провести службове розслідування з метою з’ясування причин та обставин, що стали передумовою для вибухів та пожеж на військовому складі в місті Ічня та притягти винних осіб до відповідальності", - заявив він.

Крім того, народний депутат звернувся до Кабінету Міністрів України та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням вжити оперативних заходів для відшкодування збитків постраждалим внаслідок вибухів на Чернігівщині. За його інформацією, на даний момент відомо про пошкодження понад 100 будинків в зоні НС, а також школи в смт Дружба.

"До початку зимового періоду ми повинні вжити усіх необхідних заходів для того, щоб місцеве населення було з житлом", - додав він.

Олександр Кодола повідомив, що протягом трьох днів, з 9 по 11 жовтня, він особисто разом зі своєю командою перебував у зоні надзвичайної ситуації біля міста Ічня, де в ніч на 9 жовтня сталися вибухи та пожежі на 6-му арсеналі Міноборони України.

Він нагадав, що в той день буквально за кілька годин з ймовірної зони ураження було евакуйовано майже 13 тисяч місцевих мешканців з 30 населених пунктів та районного центру – міста Ічня.

"Тільки дякувати Богу ніхто з місцевих жителів не загинув і не постраждав. Шляхом скоординованих зусиль рятувальників, правоохоронців, цивільної адміністрації та волонтерів люди були достатньо оперативно розміщені в 19 евакуаційних пунктах, а також у містах Ніжин та Прилуки, були забезпечені усім необхідним для відпочинку, ночівлі - їжею, одягом, ліками", - відзвітував народний депутат.

"Наша команда безпосередньо брала участь в організації допомоги усім постраждалим, і я як народний депутат особисто з перших годин долучився до роботи створеного оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Ми працювали і в зоні відселення, і в місцях евакуації, отож все відбувалося на моїх очах", - додав Кодола.

Народний депутат нагадав, що протягом останніх років вибухи та пожежі з важкими наслідками та сотнями мільйонів гривень збитків сталися вже на чотирьох складах Міністерства оборони: Сватово, Балаклея, Калинівка, тепер - Ічня.

"Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони ще рік тому виїжджав на військовий арсенал до Ічні та обстежував територію, підготував приписи щодо незадовільного зберігання боєприпасів на 6-му арсеналі Міноборони. На жаль, як ми бачимо, ніяких висновків не було зроблено, і сьогодні можна констатувати той факт, що у нас існує масове недбальство у зберіганні боєприпасів на військових складах і арсеналах Міністерства оборони України", - наголосив народний депутат.

Він також зауважив, що Верховна Рада минулого року проголосувала за виділення 500 млн гривень на ці потреби, але Генеральний штаб, на жаль, так і не вжив усіх необхідних заходів і використав лише третину виділених коштів (177 млн грн станом на 1 жовтня 2018 р. – Ред.), а відповідні необхідні заходи для посилення охорони складів не були впроваджені.

За інформацією Олександра Кодоли, вибухи на військовому складі під Ічнею знищили велику кількість боєприпасів на мільйони, а може і десятки мільйонів доларів. Такі боєприпаси сьогодні не виробляються в Україні.

"Це надзвичайно важкий економічний удар по нашій державі", - заявив народний депутат.

Олександр Кодола також звернувся до колег із закликом не легковажити у часи гібридної війни.

"Скільки ще нам необхідно таких уроків, як знищення військових складів, щоб зрозуміти, що на війні не може бути легковажності і безвідповідальності? Від того, які висновки ми разом зробимо з цієї чергової втрати, - будуть залежати не тільки спокій і мирне життя наших співгромадян, але й, безумовно, наша перемога", -резюмував представник "Народного фронту".


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua