Кінотеатри та кінодистриб’ютори мають дотримуватися квоти у 15% на показ українського кіно, - Вікторія Сюмар (відео)
середа, 20 грудня 2017, 17:50

Українські кінотеатри та кінодистриб’ютори мають добросовісно дотримуватися закріпленої в законодавстві квоти у 15% на показ українського кіно та підтримувати вітчизняну кіноіндустрію.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар під час чергового засідання комітету.

Так, вона нагадала, що лише завдяки зусиллям Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, в результаті зустрічі народних депутатів з представниками кінотеатрів та дистриб’юторами вдалося продовжити строк прокату українського фільму «Кіборги» з 7 днів до 4 тижнів.

«Завдяки тому, що його показ було збільшено кінотеатрами, вони його не зняли, коли запустили «Зоряні війни», фільм не втратив динаміку кількості глядачів і зумів зібрати вже рекордну суму у прокаті – понад 15 мільйонів гривень. Це рекорд для українських фільмів, і понад 200 тисяч українців його подивилися», - розповіла Вікторія Сюмар.

Не дивлячись на це, як вона сказала, представники профільного комітету отримали дуже негативну реакцію від головного українського дистриб’ютора, монополіста на цьому ринку Богдана Батруха, який обурився тим, що «держава попросила витримати квоту у 15% на показ українського кіно і не знімати «Кіборги» з прокату».

Більше того, як з’ясували народні депутати, ця компанія-дистриб’ютор принципово не ставить українські фільми в анонси перед показами інших фільмів. Так само немає плану виходу прем’єр українських фільмів на найближчий рік. Голова комітету наголосила, що таку ситуацію слід виправляти.

«Ключовим є те, що квота 15% на показ українського кіно, яка є в законодавстві, має дотримуватися кінотеатрами добросовісно. Якщо ми живемо тут, якщо держава вкладає гроші, то ми маємо зробити все можливе, щоб більша кількість людей подивилася це українське кіно, особливо зважаючи на те, що воно стає якісним», - заявила Вікторія Сюмар.

Таким чином, у зв’язку з ситуацією, що склалася навколо прокату фільму «Кіборги», комітет вирішив звернутися з листом до Антимонопольного комітету з проханням перевірити роботу цього дистриб’ютора, який має сьогодні монопольне становище на українському ринку дистрибуції. Як підкреслила Вікторія Сюмар, цей дистриб’ютор «продемонстрував зневагу до українського кінематографу».

Крім того, Вікторія Сюмар запропонувала звернутися до Міністерства науки і освіти з проханням давати рекомендації на колективний перегляд окремих українських фільмів, і в такому випадку кінотеатри готові надавати для школярів та студентів знижки на квитки на ці фільми.

«Це буде вигідно і кінотеатрам, і українським дітям. І це допоможе головній меті – ідеологічній, бо українське кіно доносить дійсно українську ментальність», - резюмувала вона.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua