Колишні міністри оборони відчужували та продавали оборонне майно, - комітет з нацоборони (відео)
середа, 18 травня 2016, 19:22

Комітет з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України заслухав звіт представників військової прокуратури та Міністрества оборони щодо поточного стану справ з розслідуванням фактів про системне зниження рівня обороноздатності нашої держави шляхом розпродажу заниженими цінами озброєння, військової техніки із 2005 року до початку військової агресії на Сході України.

Як зазначив голова комітету, представник “Народного фронту” Сергій Пашинський, лише отримані перші за наслідками діяльності колишніх міністрів оборони дані щодо відчуженого та реалізованого майна буквально вражають.

За його словами, періоди розбиті по кожному міністру окремо. І що дуже цікаво, так це те, що рекордні цифри по продажу зброї за заниженими у десятки разів цінами припали на період після 2005 року.

“Так, комплекс С-300, новітній комплекс ППО, був проданий за 2,2 млн доларів Міноборони, а потім перепроданий у Казахстан за 25 мільйонів доларів. Це тільки офіційні дані. Далі ми будемо звертатися в антикорупційні органи, міжнародні інстанції, чи було там ще щось”, - сказав Пашинський.

За інформацією присутнього на засіданні представника Міністерства оборони Ігора Павловського, за наслідками вивчення діяльності колишніх посадових осіб у сфері оборони, Генштабу тощо було спрямовано до ГПУ 94 договори про відчуження та реалізацію державно майна, а також посадові інструкції відповідальних осіб.

“Крім того, на запит ГПУ Міноборони прийнято рішення щодо створення робочої групи під наглядом головного інспектора відомства - з метою проведення детального аналізу та виявлення причин, що могли призвести до зниження обороноздатності”, - сказав замміністра.

У той же час головний військовий прокурор Анатолій Матіос, присутній на засіданні, повідомив, що на сьогодні слідством встановлено, що екс-міністром Кузьмуком був розформований аеромобільний батальйон, екс-міністром Гриценком була розформована 16-та оперативна аеромобільна бригада, міністром Володимиром Шкідченком розформовано 15 військових частин зенітно-ракетних військ, а за розпорядженням міністра Саламатіна було знято з бойового чергування комплекси С-200 і С-300.

Також військовий прокурор повідомив, що колишнім начальником Генштабу Володимиром Заманою були переформатовані окремі батальйони радіоелектронної боротьби сухопутних військ, що істотно послабило протиповітряну оборону держави.

Він зазначив, що надзвичайно складно встановити факт матеріального збитку, нанесеного державі. Прокурор підкреслив, що найвагомішим аргументом можуть стати результати комплексної судової і військово-технічної експертизи.

"Це не було тупим розкраданням. Це були підготовлені, легітимізовані, проголосовані, прийняті рішення органами виконавчої влади, які готували уповноважені особи, що працювали на Росію. Зокрема, міністри оборони Саламатін та Лебедєв. Але приклалися до цього і їх попередники. Найзначніше відчуження стрілецького озброєння, бронетанкової техніки з 2000-х набуло масового характеру ", - сказав військовий прокурор.

За результатами оцінки збитків військова прокуратура має намір висувати обвинувачення конкретним особам.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua