Комітет ВР з питань свободи слова та інформполітики просить Міятович відреагувати на репресії щодо журналістів у Криму, - Вікторія Сюмар
четвер, 21 квітня 2016, 11:08

Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики звернувся до представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом відреагувати на репресії щодо журналістів на тимчасово окупованій території України – в Криму.

Відповідне рішення було одноголосно підтримане вчора, 20 квітня, на черговому засіданні комітету.

«Від імені Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України звертаюсь до Вас у зв’язку з порушеннями прав журналістів, що відбулися на тимчасово окупованій території України – в Криму. Йдеться про затримання та допити журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібуллаєвої та Руслани Люманової, обшуки їхнього приватного житла і приміщень деяких засобів масової інформації в Криму», - заявила Голова комітету, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар, зачитуючи заяву.

У заяві також наголошується, що такі дії Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації профільний комітет Верховної Ради вважає «прямим тиском на журналістів та незалежні ЗМІ, що має на меті їх залякування та перешкоджання професійній діяльності».

«У зв'язку з тим, що  територія Криму є анексованою Російською Федерацією і має юридичний статус тимчасово окупованої території, українська влада не має достатніх можливостей у відповідності до законодавства України та міжнародних стандартів забезпечити дотримання прав людини на цих територіях, а також право на свободу засобів масової інформації і відповідні права журналістів», - підкреслила Сюмар.

«Зважаючи на це, ми просимо Вас взяти питання регулярних порушень прав журналістів на території Криму під особистий контроль і направити групу експертів ОБСЄ за участі українських представників для перевірки фактів вчинення репресивних заходів по відношенню до журналістів, які перебувають та проводять свою професійну діяльність на території Криму, а також здійснити загальний аналіз стану дотримання прав журналістів на цій території», - заявили автори заяви.

Як наголосила Вікторія Сюмар, профільний комітет вважає, що «участь міжнародних організацій сьогодні необхідна для забезпечення миру та стабільності на території Криму і може запобігти продовженню репресій проти незалежних ЗМІ на тимчасово окупованій українській території».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua