Конституційний суд перетворив розгляд закону про люстрацію на фарс, - Леонід Ємець (відео)
вівторок, 22 березня 2016, 13:13

Відмова Конституційного суду прийняти рішення щодо відводу шести суддів на чолі з головою КС Юрієм Бауліним під час розгляду справи щодо скасування дії закону "Про очищення влади" - це пряме порушення законів і Конституції України.

Про це заявив представник фракції "Народний фронт", співавтор люстраційного закону Леонід Ємець за результатами засідання суду.

Народний депутат повідомив, що він разом з колегами подали клопотання про конфлікт інтересів частини суддів Конституційного Суду та надали докази цього.

Так, наприклад, були надані документи, які свідчать про те, що проти шести суддів триває кримінальне провадження щодо незаконної передачі ними владних повноважень Віктору Януковичу.

"Це означає, що частина суддів Конституційного Суду є прямо зацікавленою в тому, щоб прийняти рішення, яким буде скасовано дію закон "Про очищення влади". Іншими словами, ці судді не можуть розглядати справу щодо скасування закону про люстрацію, оскільки самі підпадають під його дію", - пояснив Ємець.

На його переконання, сам факт такого конфлікту інтересів "робить неможливим прийняття справедливого рішення Конституційним судом у цій справі".

"У зв'язку з відмовою задовольнити наше обґрунтоване клопотання, вважаємо подальший розгляд фарсом, в якому ми не бажаємо брати участь. Судді Конституційного суду вступили у змову з Януковичем і відповідальні за загибель сотні людей на Майдані і тисяч на Донбасі. Ми залишаємо це ганебне засідання, в якому немає місця правосуддю", - наголосив Леонід Ємець після оголошення рішення суду.

Крім того, представник фракції "Народний фронт" зауважив, що головна претензія 47 народних депутатів, колишніх "регіоналів", які подали позов щодо скасування закону "Про очищення влади", полягає в тому, що цим законом їм забороняється протягом десяти років обіймати будь-які посади в органах державної влади.

"Це їх основна претензія. Жодного суму або інших думок з приводу того, що ці особи разом з Януковичем були винуватцями того, що в Україні загинули тисячі людей протягом останніх двох років, "Партія регіонів" не має", - зазначив він.

У той же час Леонід Ємець нагадав, що ухвалення закону про люстрацію було однією з вимог українського народу, яку підтримали та втілили народні депутати, а потім підтвердила своїм рішенням Венеціанська комісія.

За його словами, у Венеціанської комісії були лише технічні зауваження щодо закону "Про очищення влади", всі з яких були враховані у законопроекті про внесення змін до цього закону.

Зокрема, зазначив він, Венеціанська комісія рекомендує розширити дію закону про люстрацію на суддів Конституційного суду, що також було враховано.

"Таким чином, на сьогодні доопрацьований закон "Про очищення влади" повністю відповідає європейським вимогам", - резюмував Леонід Ємець.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua