Кожній людині має бути гарантовано мінімальний рівень базового соціального захисту, - Людмила Денісова
п’ятниця, 11 березня 2016, 12:02

Соціальне забезпечення є правом людини, і кожній людині, незалежно від того, де вона живе, має бути гарантовано мінімальний рівень базового соціального захисту.

На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, член фракції "Народний фронт" Людмила Денісова перед початком круглого столу на тему: "Зміцнення системи соціального забезпечення України шляхом ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці №102".

За її словами, відповідні гарантії закладені саме в Конвенції про мінімальні норми соціального забезпечення.

"Україна ще у 2006 році, при ратифікації Європейської соціальної хартії (переглянутої), взяла на себе одне з зобов’язань цієї Хартії щодо ратифікації Конвенції №102. Протягом цих років була здійснена велика робота щодо аналізу українського законодавства до вимог Конвенції. І, нарешті, проект закону про ратифікацію внесено Президентом України до Верховної Ради. Сподіваюся, що найближчим часом він буде розглянутий у сесійній залі", - повідомила Людмила Денісова.

Голова комітету підкреслила: аналіз положень законодавства України свідчить про те, що норми чинного законодавства не лише відповідають Конвенції №102, а й за деякими чинниками перевищують її мінімальні вимоги.

"В Україні охоплено ширше коло осіб, яким гарантується соціальний захист, більш вищі деякі розміри допомог та виплат. Наприклад, мінімальна ставка допомоги по тимчасовій непрацездатності становить 50% від попереднього заробітку, на відміну від положень Конвенції щодо не менше 45%. Мінімальний розмір пенсії за віком у нас становить 78% до мінімальної заробітної плати, що також відповідає Конвенції", - сказала вона.

"Проте ми розуміємо, що в абсолютному значенні ця сума занадто мала для забезпечення мінімальних потреб людини на рівні гідного рівня життя. За обставиною надання допомоги, переліком осіб та рівнем забезпечення відповідає і законодавство України щодо надання допомоги внаслідок нещасного випадку на виробництві та допомоги по вагітності і пологах", - наголосила Людмила Денісова.

За словами Голови комітету, певним завданням стане знаходження можливостей щодо підвищення рівня надання допомоги по інвалідності та пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

"Враховуючи, що національна система соціального захисту включає в себе розгалужену мережу соціальних пільг та виплат з дублюванням певних функцій, приєднання до Конвенції надасть змогу вибудувати систему пріоритетів у соціальній сфері та стати основою для формування виваженої соціальної політики, яка базується на міжнародних традиціях у правовій сфері та враховує економічно обґрунтуванні позиції", - підкреслила Людмила Денісова.

У свою чергу керівник відділу соціальної політики, управління і стандартів Департаменту соціального захисту Регіонального офісу МОП для країн Європи та Центральної Азії Валері Шмітт зазначила, що зараз для України настає історичний момент, адже країна довгий час працювала над прийняттям цієї Конвенції.

"Ратифікація Конвенції важлива для суспільства, українського Уряду та Верховної Ради України, адже це підсилить соціальний захист громадян", - сказав він.

Координатор системи ООН в Україні Ніл Уокер наголосив, що соціальний захист є основоположним фундаментом для розвитку суспільства, і Україна може пишатися, що найближчим часом ратифікує Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua