Кремль продовжує готуватися до повномасштабної війни, яка загрожує не тільки Україні, але й всій Європі, - Турчинов (фото, відео)
четвер, 20 квітня 2017, 12:41

Кремль продовжує готуватися до повномасштабної війни, яка загрожує не тільки Україні, але й іншим державам Центральної і Східної Європи, а також остаточною втратою незалежності країн, що нині перебувають на кремлівській орбіті.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України, один з лідерів «Народного фронту» Олександр Турчинов, виступаючи в Києво-Могилянській академії перед слухачами міжнародної програми підвищення кваліфікації фахівців вищого виконавчого рівня сектору безпеки і оборони.

«Росія не хоче миру і сприймає постання сильної демократичної європейської української держави як пряму загрозу виживанню путінського режиму», - заявив він.

За словами Секретаря РНБО України, указом В. Путіна з 1 липня ц. р. збільшена чисельність військовослужбовців російських збройних сил, а загальна чисельність ЗС РФ складатиме майже 1,9 млн осіб. Розширено набір до окремих військових навчальних закладів РФ.

Вздовж державного кордону України, розповів Олександр Турчинов, розгорнуто наземне угруповання ЗС РФ, яке включає до 50 тисяч військовослужбовців, не рахуючи бойовиків 1-го і 2-го армійських корпусів на тимчасово окупованій території ОРДЛО. Командування ЗС РФ підтримує у постійній готовності до застосування підрозділи угруповання «Північ», розгорнуті на півночі окупованого Криму, які періодично приводяться до вищого ступеня бойової готовності. На півострові розміщене наступальне озброєння, у тому числі ракети, які можуть нести ядерні бойові частини.

Секретар РНБО нагадав, що триває публічно анонсоване збільшення чисельності 1-го і 2-го армійських корпусів ОРДЛО з 35 до 50 тисяч осіб. При цьому всередині ОРДЛО здійснюється гучна інформаційна кампанія щодо набору особового складу, яка, на думку експертів, має замаскувати перекидання на Донбас кадрових військовослужбовців і найманців з Росії.

Олександр Турчинов також повідомив, що вздовж кордонів з Україною розгортаються три нові дивізії (3-тя, 144-та і 150-та), що є з’єднаннями у складі розгорнутих в останні роки 1-ї гвардійської танкової, 20-ї і 8-ї загальновійськових армій.

«Таке угрупування має виключно наступальний характер», - заявив він, додавши, що у разі прийняття Москвою політичного рішення щодо розширення масштабів збройної агресії проти України 1-й та 2-й АК вестимуть наступальні дії після їх перегрупування та посилення російськими регулярними військами. Російські підрозділи, дислоковані поблизу державного кордону, спроможні протягом 2-3 годин прибути на територію нашої держави та надати допомогу гібридним військам ОРДЛО.

«Готується до війни і військово-промисловий комплекс Росії, - сказав Олександр Турчинов. - Військово-політичне керівництво РФ приділяє велику увагу заходам з підвищення рівня боєготовності підрозділів ЗС РФ, які тривають майже безперервно. Ряд підприємств ОПК Росії переведені на посилений режим роботи. Деякі з них розпочали працювати у три зміни».

При цьому Турчинов зазначив, що Кремль надає особливого значення підготовці та проведенню стратегічних командно-штабних навчань «Запад-2017» в Західному військовому окрузі, на Крайній Півночі, в Білорусі та Калінінградській області, у безпосередній близькості від України та східних рубежів НАТО та за участі до 100 тисяч військовослужбовців.

«За оцінками військових фахівців, кінцева мета зазначених навчань полягає у перевірці готовності російських військ проводити операції від регіональних до широкомасштабних обмежених війн за умов скорочення часу на їх стратегічну підготовку, - сказав Секретар РНБО України.

«При підготовці до активної фази проведення СКШН «Запад-2017» 14-20 вересня 2017 року не можна виключати проведення російською стороною прихованих заходів підготовки до стратегічної наступальної операції. Є серйозні підстави, що після активної фази навчань російський військовий контингент може залишитись в Білорусі», - додав він.

Секретар РНБО також заявив, що Росія застосовує розмаїття військових та невійськових засобів для посилення впливу та досягнення своїх цілей в різних регіонах світу. За його словами, Кремль збільшує безпосередню підтримку, включаючи фінансову, політичних сил, у тому числі ультранаціоналістичних, насамперед у Європі; здійснює підривні невійськові операції проти урядів, об’єктів інфраструктури та засобів масової інформації, які мають на меті деформувати громадську думку, посіяти сум’яття та розбрат, підірвати віру в цінності свободи і демократії; активно використовує кіберзброю; збільшує фінансування інформаційно-пропагандистських підрозділів в рамках гібридного підходу для дестабілізації ситуації в окремих регіонах світу.

«Росіяни не гребують відвертими провокаціями. Останнім часом Кремль знову вдається свого традиційного інструментарію - політичних вбивств і диверсій», - додав Турчинов.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua