Леонід Ємець: Формування нового Верховного Суду – ключовий етап всієї судової реформи (відео)
четвер, 19 січня 2017, 14:11

Формування принципово нової якості Верховного Суду – це ключовий етап всієї судової реформи, адже саме цей суд створюватиме єдину судову практику, яка буде обов’язковою для всіх судів нижчої інстанції.

Про це заявив перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, представник фракції «Народний фронт» Леонід Ємець в інтерв’ю журналістам, коментуючи хід судової реформи.

Він зазначив, що протягом попередніх років корупція у судах трималася, в основному, на можливості отримати необхідне судове рішення через відсутність в українському законодавстві такого поняття, як єдина судова практика (ЄСП). «Тобі не сподобалося це судове рішення, ти звертаєшся до іншого судді або суду і там виграєш справу. Бували такі ситуації, коли в рамках однієї палати Верховного Суду, більш того, іноді один і той же суддя з різницею в якійсь термін, наприклад, рік, умудрявся прийняти не те, що різні - протилежні рішення за однаковими, по суті, спорами, аргументуючи це тим, що він переосмислив українське законодавство, доказову базу і змінив свою позицію», - пояснив парламентар.

За словами Ємця, з метою прибрати це «живильне середовище для корупції» і було введено законодавчу норму про єдину судову практику. «Тепер Верховний Суд, а точніше – його верхня палата, буде приймати єдину судову практику, яка буде обов’язковою для всіх суддів нижчої інстанції», - додав він.

На думку народного депутата, приблизно через п’ять років, коли будуть напрацьовані практики по різних видах спорів, кількість судових спорів у країні впаде в рази, оскільки, керуючись Кодексом та ЄСП, можна буде наперед спрогнозувати виграєш ти цей спір чи ні.

Водночас, як зазначив Леонід Ємець, довірити створення ЄСП старому Верховному Суду, який «абсолютно дискредитував себе і високе ім’я України, іменем якої твориться правосуддя», було неприпустимо, тому він був ліквідований у минулому році, а натомість - оголошений прозорий, відкритий конкурс щодо набору нових суддів ВСУ, в якому взяв участь і сам Ємець. За його словами, він пішов на цей крок для того, щоб «побачити систему зсередини». Так, як повідомив народний депутат, сьогодні у цьому конкурсі можуть брати участь не лише судді зі стажем, але й науковці та адвокати, які мають 10-річний досвід роботи у цій галузі.

Як повідомив Ємець, формування нового Верховного Суду має завершитися за чотири місяці, а за три роки завершиться формування нових апеляційних суддів. «У результаті ми будемо мати вже нову судову систему, єдину судову практику, новий Верховний Суд, нові апеляційні суди. Сподіваємося, що результатом буде чесний, справедливий суддя і верховенство прав людини та її інтересів, що в будь-яких рішеннях буде перемагати справедливість», - наголосив представник фракції «Народний фронт».

При цьому він підкреслив, що саме від якості нового Верховного Суду, який створюватиме єдину судову практику, залежатиме уся судова реформа. «Написати закони – це половина роботи, друга половина роботи – це ці закони виконати, зробити їх ефективними. Тут дуже важливо, щоб не було сумнівів у процедурах та судових етапах», - підсумував парламентар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua