Леонід Ємець: Ми готуємо кардинальну реформу судової системи (відео)
середа, 11 травня 2016, 12:21

Парламент має найближчим часом проголосувати пакет законів, які кардинально реформують судову систему: скасують вищі адмінсуди, реформують Верховний суд, пропишуть процес переатестації суддів.

Про це повідомив народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець в коментарях журналістам.

За його словами, розробкою відповідного пакету законопроектів займається спеціально створена робоча група.

"Ми наполягаємо на тому, що зміни до Конституції України в частині судочинства є базовими, але вони є недостатніми без пакету законів, де ми чітко розпишемо, що таке триланкова система, що ми маємо робити з Вищим господарським судом. Плюс ми маємо чітко виписати, що таке "переатестація", оскільки на сьогодні судді сприймають її як знання практики ЄСПЛ і вважають, що відповівши на два-три загальні питання вони вже пройшли переатестацію", - сказав Ємець.

За його словами, у новому пакеті законів про реформу судів саме питання переатестації буде прописано дуже ретельно.

"Суспільство має бачити, що за люди йдуть на посади суддів, наскільки вони справедливо проходять співбесіди та відповідають на питання. І третє, це їх історія: що вони заробили і що витрачають", - сказав народний депутат.

За словами Леоніда Ємця, над пакетом цих законопроектів зараз активно працює робоча група, до складу якої входить також і він, як представник "Народного фронту".

"До наступного тижня ми його дошліфуємо. Там пропонуються дуже практичні речі. Ми подамо їх на ознайомлення депутатам і всі побачать, що ухвалення цього пакету законів може бути найкращим, що зробив цей парламент", - сказав Леонід Ємець.

Народний депутат повідомив, що законопроектами пропонується прибрати чотириланкову систему - уже не буде ніяких вищих адмінсудів, повна реформа Верховного суду із створенням у ньому окремих палат та усунення можливості отримати два різні рішення по одній справі у різних судах.

"Окремо ми займемося питанням переатестації суддів, вона буде жорстка. Ми очікуємо на зміну 90% суддів", - резюмував Ємець.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua