Леонід Ємець: Парламент має забезпечити право на правосудний вирок (відео)
четвер, 4 лютого 2016, 11:30

Верховна Рада має проголосувати за законопроект №2033а щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок. Це дозволить не тримати людей роками в СІЗО до ухвали суду, а також збільшити кількість виправдальних вироків.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", Перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець сьогодні на брифінгу.

"За статистикою, кількість виправдальних вироків за останні десятки років становила 0,02%. Тобто, щоб ви розуміли, якщо людина потрапила в цю систему, у неї було нуль шансів вийти на волю, оскільки існувала кругова порука між слідчим, прокурором і суддею", - сказав Ємець.

"Це означає, що слідчий у своїй роботі допустив порушення. Це означає, що прокурор, який наглядав за справою, теж допустив службові порушення. Це означає, що суддя, який вів цю справу та досліджував докази, теж здійснив порушення. І по факту має бути відкриття справ і слідство", - додав перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя.

За словами Леоніда Ємця, через існуючу систему несправедливого правосуддя тисячі людей роками чекали вироку, перебуваючи в СІЗО.

"Саме з метою гуманізації цього процесу нами був запропонований законопроект, який передбачає можливість і право особи за конкретним переліком звертатись до перегляду своєї справи, аби вони мали право довести, що докази, на підставі яких їх було визнано винними, не відповідають дійсності, і отримали можливість вийти на свободу", - сказав представник "Народного фронту".

Леонід Ємець повідомив, що законопроект №2033а уже був проголосований у першому читанні, підготовлений Комітетом з питань правової політики та правосуддя до другого читання і стоїть у порядку денному на четвер.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua