Леонід Ємець: Судді мають підтвердити свою кваліфікацію і пройти антикорупційну перевірку
четвер, 28 травня 2015, 12:09

Для того, щоб громадяни швидше відчули результати судової реформи, необхідно змінити Конституцію у частині спрощення механізму звільнення суддів.

Про це заявив Перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя, член фракції «Народний фронт» Леонід Ємець у середу ввечері в ефірі «5 каналу».

Він нагадав, що парламенту вдалося обрати двох свої представників до Вищої ради юстиції, що дозволить розпочати її роботу. Ємець зазначив, що у ВРЮ наразі знаходиться близько півсотні подань на звільнення суддів і понад 500 справ для розгляду.

«Питаннями ж тестування профпридатності суддів займатиметься Вища кваліфікаційна комісія суддів, до якої обрали грамотних професіоналів», - додав він.

«Ми також ухвалили закон про справедливий суд. За ним усі судді - від Верховного Суду до найдрібнішого - мають пройти перевірку Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Суддя має довести, що кваліфікованіший від випускника юрфаку, що зараз далеко не факт», - сказав Леонід Ємець.

«Суддя також має нести матеріальну відповідність. Він повинен мати фіксовану зарплату і у будь-якому іншому місці заробляти не має права. Якщо ця заробітна плата не співпадає із машинами, яхтами і будинками, значить від десь отримав ці кошти у якості хабара», - додав народний депутат.

За словами Ємця, таким суддею має займатись прокуратура і він не має права пройти перевірку.

«Ще дві підстави для переатестації, пропоновані законом, - це моніторинг усього того, що судді наприймали за весь час роботи», - сказав Перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua